Piernik staropolski w innym wydaniu bo w połączeniu z kremem kawowym. Ciasto przypadnie do gustu miłośnikom kawy i piernika. Rodzina będzie zachwycona jak ugościmy ich w święta takim piernikiem.
piernik:
250 g miodu prawdziwego
3/4 szklanki cukru trzcinowego
125 g masła
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka małe
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej czubata
25 g przyprawy do piernika
szczypta soli
krem kawowy warstwa I:
250 g mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka kawy mielonej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wody
galaretka kawowa
1 szklanka wody
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
krem kawowy warstwa II:
500 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka żelatyny
2 łyżki cukru pudru płaskie
1/5 szklanki wody gorącej
kratka czekoladowa:
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka masła
pozostałe:
1/2 szklanki wina czerwonego
orzechy pekan
Piernik:
Do garnka przekładam miód, cukier, masło,i podgrzewam aż cukier rozpuści się. zdejmuję z palnika i studzę. Jak masa będzie letnia przesiewam do niej mąkę, dodaję sodę, mleko, jajka, sól, przyprawę do piernika. Ciasto zarabiam mikserem, jest klejące i ciężko zarobić rękoma. Ciasto przekładam do misy szklanej, przykrywam folią spożywczą w której robię dziurki i tak wstawiam do lodówki na 6 tygodni. Ciasto w tym czasie zrobi się twarde, dlatego podczas jego wyrabiania nie dosypujemy więcej mąki a jest luźne, bo tak ma być. Po okresie leżakowania przekładam na stolnice podsypaną mąką i wałkuję na wymiar blaszki 24X24 cm. Przy okazji wycinam kilka małych gwiazdek i piekę je też do dekoracji. Formę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół około 20 minut.Jak przestygnie nasączam piernik winem.
Krem kawowy warstwa I:
Mascarpone, kremówkę, puder, przekładam do misy i ubijam. Kawę rozpuszczalną i ziarnistą zaparzam razem w 1/4 szklance gorącej wody. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącej kawie. Odstawiam do przestudzenia. Jak będzie lekko ciepła wlewam do śmietany i miksuję razem. Krem wykładam na piernik i wstawiam do lodówki.
Galaretka kawowa:Kawę rozpuszczalną zaparzam w szklance wody. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i dodaję do gorącej kawy. Odstawiam do schłodzenia. Wylewam kawę na krem i wstawiam aż stężeję się do lodówki.
Krem kawowy warstwa II:
Kremówkę ubijam na sztywno z pudrem. Kawę zaparzam w gorącej wodzie. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącej kawie. Jak lekko przestygnie dodaję do śmietany cały czas miksując. Krem wykładam na galaretkę kawową.
Czekoladę z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę . Jeszcze płynną przekładam do woreczka, nacinam koniec i robię kratkę z czekolady na cieście. Dekoruję gwiazdkami i orzechami.
Pomysł od #beco
Przepis bierze udział w konkursie #ciastojakzobrazka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz