niedziela, 31 grudnia 2017

Imprezowe grzanki

Grzanki bazyliowe. Ośmiornica, biedronka wygrzewają się pod palmami  na złotych piaskach które zrobiłam z żółtka jaja. Proponuję sylwester pod palmami.

Przy okazji chciałabym życzyć wszystkim dużo radości, zdrowia w nowym 2018 roku i szampańskiej zabawy do białego rana.














6 kromek chleba pszennego
Olej bazyliowy
3 plastry sera żółtego
3 plastry szynki
3 jajka
3 pomidory koktajlowe
5 oliwek czarnych
2 parówki cienkie
natka pietruszki, bazylia świeża
papryka wędzona

majonez bazyliowy:
1 żółtko
1/2 łyżeczki musztardy
sól
1/2 szklanki Oleju bazyliowego


Majonez:
Do miseczki wbijam żółtko, dodaję musztardę i ucieram, dolewam po kilka kropli oleju cały czas ucierając. Jak majonez zacznie gęstnieć, dolewam kolejne porcje oleju. Na końcu doprawiam solą. 


Na patelni rozgrzewam olej bazyliowy, i przesmażam trzy kromki chleba.Zdejmuję z patelni. Na każdej kromce układam plaster sera, plaster szynki. W pozostałych trzech kromkach wycinam otwory na jajko. Kromki składam, wbijam jajko we wgłębienia. Wstawiam kanapki do piekarnika nagrzanego temp 200 stopni góra dół na 15 minut. Parówki kroję na pół. Koniec każdej nacinam. Piekę razem z kanapkami. Podczas pieczenia parówki zaczną się otwierać tworząc ośmiorniczki. Na każdej kanapce układam ośmiornice, oczy robię z oliwek czarnych, z pomidorków koktajlowych robię biedronki. Głowę i nogi biedronek wycinam z oliwek. Palmy robię z natki. Dekoruję majonezem, bazylią, i posypuję papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz