poniedziałek, 2 października 2017

Kanie w panierce naleśnikowo grzybowej z dynią


Kanie w cieście naleśnikowo grzybowym, podałam z farszem z dyni hokkaido, makaronem łezki i papryką. Do ciasta naleśnikowego dodałam sos grzybowy, przez co ma fajny posmak.Całość polałam sosem grzybowym i posypałam parmezanem.Jesienne kolorowe danie dla miłośników  grzybów.   Zniknęło w mig.


















ciasto naleśnikowe:
4 grzyby kanie
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka wody gazowanej
1/2 szklanka mleka
1 jajko
3/4 opakowania sos grzybowy Winiary
olej rzepakowy do smażenia


farsz:
20 dkg dyni
1/2 szklanki makaronu drobnego łezki
koper świeży, bazylia
1 papryka żółta mała
8 pomidorków koktajlowych żółte i czerwone
1/4 opakowania sosu grzybowego Winiary
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz


ciasto naleśnikowo grzybowe:

Do miski wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajko, sos grzybowy i miksuję. Grzyby kanie myję, osuszam i panieruję w cieście naleśnikowo grzybowym. Smażę na rozgrzanym oleju.

Farsz:
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Dynię obieram i kroję w kostkę, paprykę też kroję. Na patelni przesmażam dynię, dolewam 1/3 szklanki wody żeby zmiękła, dodaję paprykę i dalej smażę, na końcu dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję makaron i mieszam. W 1/2 szklance wody rozrabiam sos grzybowy. Przelewam do garnka i gotuję aż zgęstnieje. Farsz układam na grzybach, polewam sosem, posypuję parmezanem, koperkiem, bazylią.


3 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł na "panierkę" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam kani :) Superowe!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcamy do dodanie przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy wszystkie najlepsze dyniowe przepisy :)
    https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy

    OdpowiedzUsuń