Strony

Strony

wtorek, 31 października 2017

Sałatka gryczana z burakami i kalafiorem

Jesienna rozgrzewająca sałatka z kasza gryczana i burakami w roli głównej. Do sałatki wykorzystałam pierś z kurczaka i marchewkę od rosołu. Buraki piekę razem z chlebem. Dzięki temu sałatkę zrobimy szybko. Idealna na wynos do pracy, szkoły i syta a do tego zdrowa. 



















2 buraki pieczone
1/2 kalafiora
1 garść szpinaku baby
natka pietruszki
1 pierś z kurczaka
1 marchewka gotowana
sól, pieprz
bazylia, oregano
natka pietruszki
1 woreczek kaszy gryczanej
oliwa z suszonych pomidorów

Pierś z kurczaka i marchewkę wykorzystałam od rosołu. Kroje w kostkę. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba. Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji opakowania. Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Do miski przekładam kaszę, dodaję kurczaka i marchew pokrojoną, jednego buraka pokrojonego, kalafior, dodaję szpinak, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem, oregano, bazylią polewam oliwą od pomidorów suszonych. Sałatkę mieszam i podaję.Z drugiego buraka robię kwiatka.

niedziela, 29 października 2017

Szarlotka z pigwą


Szarlotka z dużą ilością pigwy. Rodzina orzekła że lepsza niż z jabłkami. Na kruchym cieście do kawy najlepsza jeszcze ciepła. Do pigwy trzeba dodać sok z cytryny żeby nie ściemniała.




















składniki ciasto:
200g masła zimnego
210 g mąki pszennej
60 g migdałów zmielonych
4 żółtka
sól szczypta
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru

1 i 1/2 kg pigwy
1 budyń śmietankowy
10 łyżek cukru trzcinowego
1 cytryna


puder do dekoracji


 pigwa:

Pigwę obieram,  wydrążam nasiona i kroję  w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, 100 ml wody, cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż będzie miękka, ale mają zostać kawałki owocu. Na końcu dodaję proszek budyniowy i mieszam, chwilę przesmażając.


ciasto:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, sól, cukier puder, proszek do pieczenia. Migdały zalałam gorącą wodą, odstawiłam na 15 minut i obrałam ze skórki. Następnie zmieliłam blenderem. Zmielone dodałam do ciasta które zagniatam krótko. Wstawiam do lodówki na godzinę. Odkładam 1/4 ciasta na kratkę i serduszka.
Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia na średnicę formy moja ma 23 cm plus bok.
Dno formy wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto.
Ciężko jest przełożyć cały format ciasta w całości. Ja wykładam spód ciasta i doklejam potem bok. Spód nakłuwam widelcem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 20 minut aż się zrumieni.
 Po wyjęciu studzę, i wykładam na nie pigwę. Z reszty ciasta wycinam paski i robię kratkę oraz wycinam serduszka nożykiem które układam na około.


czwartek, 26 października 2017

Krem dyniowo gruszkowy z czekoladowym makaronem


Rozgrzewająca zupa krem idealna na jesienne chłody. Wersja lekko ostra z gruszką i dynią na mleczku koksowym. Krem podałam z bardzo fajnym i dobrym makaronem świderki mini Lubella z czekoladą. Makaron pachnie czekoladą i idealnie pasuje do zupy która jest syta i można się nią najeść. Dynia o tej porze roku króluje w mojej kuchni i różne rodzaje kremów które z niej robię. 

























1 kg dyni hokaido
3 gruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka wina białego
1 szklanka mleczka kokosowego
2 szklanki  bulionu warzywnego
pieprz, sól
papryka ostra
cynamon szczypta
7 orzechów pekan
150 g makaronu mini świderki z czekoladą Lubella
olej rzepakowy
1/2 cytryny
mięta

Dynię myję dokładnie, kroję na kawałki ale nie obieram jej ze skóry. Pozbawiam ją tylko pestek i miąższu. Układam na blaszce. Cytrynę sparzam dokładnie i ścieram z niej skórkę i wyciskam sok. Dwie gruszki obieram , kroję na kawałki skrapiam sokiem z cytryny, i układam koło dyni. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni i piekę dynię 30 minut.
Na głębokiej patelni przesmażam pokrojoną cebulę i czosnek, wlewam wino białe i redukuję płyn aż alkohol odparuje. Dodaję upieczoną dynię, gruszki, wlewam bulion i chwilę gotuję. Zupę miksuję blenderem, wlewam 2/3 szklanki mleczka kokosowego, doprawiam solą, pieprzem, cynamonem, papryką ostrą, dodaję skórę cytrynową. Zupę podgrzewam i podaję z ugotowanym aldente makaronem czekoladowym, polewam mleczkiem. Jedną gruszkę kroję na cienkie plastry i grilluję na patelni grillowej na odrobinie oleju. Dodaję do zupy, dekoruję miętą, orzechami pekan pokrojonymi.

#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam



Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo serowym


Dorsz w aromatycznym sosie grzybowym jest pyszny. Sos grzybowy idealnie pasuje do ryb. Zapach jaki unosi się w kuchni już mówi sam za siebie. Użyłam sosu grzybowego Winiary dzięki czemu potrawa zyskała jeszcze bardziej intensywny smak.U mnie potrawa pachniała malizną.




















3 kawałki dorsza filet
70 dkg grzybów kozaków
1 cebula
1 sos grzybowy
100 g sera salami
sol, pieprz
przyprawa do ryb
natka pietruszki
4 pomidory suszone
1 kromka chleba
olej rzepakowy

Dorsza solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki. Grzyby myję, osuszam i kroję. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę, nie doprawiam bo sos już jest doprawiony. Odkładam łyżkę grzybów. Do miski wlewam 300 ml wody ziemnej, rozrabiam sos grzybowy. Wlewam do grzybów i gotuję aż zgęstnieje. Ser ścieram na tarce, jedną łyżkę zostawiam do posypania ryby. Pozostały ser dodaję do sosu i mieszam. Sos przekładam do naczynia do zapiekania, układam kawałki dorsza i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut. W tym czasie kroję pomidory suszone, dodaję łyżkę grzybów, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem. Po wyjęciu ryby, układam na każdym kawałku farsz z pomidorami, posypuję odłożonym serem. Chleb kroję w kostkę, przesmażam na patelni na oleju. Grzanki dodaję do ryby.

poniedziałek, 23 października 2017

Jeżynowa kaczka z jabłkami


Kaczka z glazurą jeżynową i nadzieniem z jablek i jeżyn. Soczysta, chrupiąca, nic tylko zajadać ze smakiem.Kwaskowe jeżyny idealnie pasują do kaczki.


















1 tusza kaczki około 2 kilo
1 gruszka
2 jabłka
250 g jeżyn
1 łyżka soli
pieprz
1 łyżka majeranku
1 cebula
3 ząbki czosnku
tymianek świeży
estragon świeży
3łyzki oleju rzepakowego
3 łyżki octu winnego

Tusze z kaczki myję, osuszam, odcinam szyję. Do miseczki przesypuję sól, dodaję pieprz, czosnek sprasowany, majeranek, ocet winny, olej.Marynatą nacieram kaczkę w środku i na zewnątrz. Cebulę kroję w piórka i wkładam do środka kaczki. Odstawiam w naczyniu na noc do lodówki. 50 g jeżyn miksuję blenderem i przecieram przez sito. Mus odstawiam na razie. Jabłka, gruszkę obieram i kroję na cząstki, nadziewam z resztą jeżyn kaczkę. Spinam szpilkami. Kaczkę wstawiam do brytfanny wysmarowanej oliwą, dodaję tymianek, estragon i wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dól na 200 stopni na godzinę, potem zmniejszam na 180 stopni i smaruję kaczkę sosem jeżynowym i piekę jeszcze 30 minut. Po tym czasie odkrywam kaczkę i smaruje ponownie sosem jeżynowym. Robię tak ze trzy razy. Piekę jeszcze kolejne 30 minut. W sumie kaczka piekła się dwie godziny. Kaczkę pieczę się tyle ile ona waży.

sobota, 21 października 2017

Pigwowiec z galaretką z pigwy

Pigwowiec na biszkopcie z mąki ryżowej. Przełożony prażoną pigwą, oraz kremem ze śmietany z galaretką z pigwy. Galaretkę zrobiłam ze skórek tych owoców i nasion które idealnie się do tego nadają. Pigwa ma bardzo dużo pektyny i dzięki niej zgęstnieje. Mogłabym rzec że owoc ten jest smaczniejszy od jabłek. Ciasto delicja dla łasuchów.






















biszkopt:
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka wielkość M
2 łyżki cukru trzcinowego

warstwa pigwa:
2 kg pi pigwy
2 cytryny
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru trzcinowego

warstwa śmietanowa:
600 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżeczki żelatyny
6 łyżek galaretki z pigwy

galaretka z pigwy:
skórki po obraniu pigwy
gniazda z pestkami
1 pigwa cała
1 szklanka cukru trzcinowego

dekoracja:
melisa
perełki

Biszkopt:
Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej i ubijam na sztywno. Dodaję cukier stopniowo i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca, a cukier rozpuszczony dodaję żóltka i już tylko mieszam mikserem. Na końcu dodaję przesiane mąki i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Formę o wymiarach 24X24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia i wylewam do niej ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni góra dół i piekę 15 minut.

Galaretka z pigwy:
Pigwy dokładnie myję w gorącej wodzie i obieram ze skóry, wycinam nasiona. Przekładam skórki i nasiona do miski, zalewam zimną wodą, dodaję trochę soku z cytryny. Z pigwy odcięłam końcówkę i  miejsce przy ogonku, i to wyrzuciłam. Skórki , gniazda z pestkami, jedną pokrojoną pigwę przekładam do garnka, zalewam wodą zimną tyle żeby były przykryte i gotuję około 40 minut.Po tym czasie, przekładam na sitko które wykładam gazą i mocno odciskam z soku, miąższu. Sos który powstał przekładam do garnka, wsypuję cukier i gotuję na wolnym ogniu około dwie godziny. Podczas gotowania zgęstnieje, zmieni barwę na ciemną. Dodajemy 1/2 szklanki cukru na 1 szklankę musu z pigwy. Jak sos będzie za rzadki można go więcej pogotować. On zgęstnieje na cieście jak wstawimy go do lodówki za sprawą pektyny którą zawiera pigwa.

Warstwa pigwa:
Pigwy obrane kroję w kostkę, przekładam do miski, wlewam wodę, dodaję odrobinę soku z cytryny. Pigwę przekładam do garnka dodaję sok z 1 i 1/2 cytryny, dwie łyżki cukru i gotuję na wolnym ogniu aż zmięknie ale się nie rozpadnie, mają zostać kawałki. Do gorącej pigwy dodaję galaretkę i mieszam. Na biszkopt zimny wykładam pigwę i wstawiam do lodówki.

Warstwa śmietana:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, żelatynę namaczam w zimnej wodzie rozpuszczam w mikrofali i lekko ciepłą wlewam do śmietany. Połowę śmietany wykładam na ciasto. Do drugiej połowy śmietany dodaję 6 łyżek galaretki z pigwy i mieszam. Jak stężeje pierwsza warstwa wylewam drugą na ciasto. Wstawiam do lodówki. Na Końcu wylewam galaretkę z pigwy i wstawiam do lodówki na noc.
Przed podaniem dekoruję ciasto. 

czwartek, 19 października 2017

Roladki z dynią i batatem na parze

Lekkie dietetyczne roladki na parze z jesiennymi warzywami czyli dynią i batatem. W towarzystwie sosu tzatziki stanowią smaczne towarzystwo. Roladki z sosem są bardzo dobre. Dzięki przyprawą nie są mdłe a aromatyczne.















1 pierś z kurczaka
1 batat mały
1 kawałek dyni wielkości batata
przyprawa do kurczaka
czubryca czerwona
sól, pieprz
2 liście laurowe
natka pietruszki
olej rzepakowy
2 ząbki czosnku

sos tzatziki:
1/2 ogórek zielony
200 g jogurtu greckiego
przyprawa do sosu tzatziki
sól, pieprz, cukier
2 łyżki oliwa z oliwy
bazylia


Pierś z kurczaka kroję na trzy części i delikatnie rozbijam, posypuje przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą i odstawiam na 30 minut. W tym czasie obieram batata i dynię.Warzywa ścieram na tarce jarzynowej osobno. Najpierw przesmażam dynię na oleju, doprawiam solą, pieprzem,  dodaję czosnek sprasowany, podlewam odrobiną wody żeby dynia zmiękła. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam batata ale już nie dodaję czosnku, tylko doprawiam solą, pieprz em. Na rozbitej piersi układam dynię startą, na nią batata. Mięso zwijam w roladę i związuję nitką.Posypuję czubrycą czerwoną. Do garnka wlewam litr wody, dodaję liście laurowe i zagotowuję.Roladki wkładam na sitku i gotuję na parze około 15 minut. Z roladek przed podaniem zdejmuję nitkę.Posypuję natką.

Sos:
Ogórek ścieram na tarce jarzynowej, posypuje solą, pieprzem, cukrem i odstawiam na 30 minut. Ogórka przekładam na sitko i odsączam z wody. Do ogórka dodaję przyprawę do sosu, jogurt, bazylię, oliwę z oliwy.



wtorek, 17 października 2017

Szakszuka z dynią


Jesienne danie z dynią, pomidorami lima oraz jajkami.Szakszuka to potrawa serwowana na śniadanie w Tunezji,w kuchni marokańskiej, egipskiej. Nazwa oznacza bałagan. Postanowiłam zrobić polską wersję z dynią której o tej porze roku mamy pod dostatkiem.






















3 jajka
70 dkg pomidorów lima
1 cebula
1 i 1/2 szklanka obranej dyni pokrojonej w kostkę
10 oliwek czarnych
sól, pieprz
papryka wędzona, papryka ostra
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
olej rzepakowy

Pomidory sparzam gorącą wodą i obieram ze skóry. Kroję na kawałki. Cebule kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję sprasowany czosnek. Do cebuli dodaję pomidory i dalej przesmażam, na końcu dodaję pokrojoną dynię w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną. Jak dynia będzie prawie miękka, robię w farszu wgłębienia i wbijam jajka, smażę jeszcze chwilę aż zetnie się białko. Przed podaniem posypuję natką i dodaję oliwki

niedziela, 15 października 2017

Szaszłyki z kukurydzy i kurczaka

Dla miłośników kukurydzy i grilla. Ostatnie ciepłe dni polecam wykorzystać na grillowaniu. Kukurydza soczysta, chrupiąca i można nią się zajadać w postaci szaszłyków. Szybkie, proste  do zrobienia.




















2 kolby kukurydzy
1 pierś z kurczaka
1 cebula czerwona
1/2 papryki czerwonej
4 pomidorki koktajlowe

marynata:
sól, pieprz
papryka wędzona
papryka słodka
przyprawa do kurczaka
4 łyżki oleju

sos:
150 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki

Marynata:
Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski dodaję sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, papryki, olej, mieszam i odstawiam na 30 minut do lodówki. Kukurydzę kroję na kawałki 2 cm, paprykę w kostkę dużą, cebulę na plastry. Na patyczki do szaszłyków nabijam na przemian kukurydzę, kurczaka, paprykę, cebulę, pomidorka i tak do końca patyczka.Szaszłyki smaruję olejem, posypuję przyprawą do kurczaka i grilluję na grillu elektrycznym obracając od czasu do czasu.
sos:
Do miseczki przelewam jogurt, dodaję sprasowany czosnek, sól, pieprz, natkę pokrojoną i mieszam. Szaszłyki podaję z sosem.


czwartek, 12 października 2017

Chleb kurki z borowikami


Chleb który pachnie lasem i grzybami. Do chleba dodałam zupę grzybową borowikową Winiary dzięki czemu zyskał jeszcze fajniejszy smak. Domowy chlebek grzybowy jeszcze ciepły z masełkiem i nic więcej nie potrzebujemy do obkładu. Do pracy, do szkoły, na  śniadanie, przypomni nam zapach lasu, który działa na mnie jak magnes.

















45 dkg mąki pszennej typ 650
2 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 zupa borowikowa Winiary
300 ml wody
20 dkg kurek
sól, pieprz
1 cebula
olej rzepakowy
cukier szczyptę

Do miski wykruszam drożdże, dolewam 50 ml wody letniej, dodaję mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany około łyżkę, szczyptę cukru, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kurki myję, odsączam. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju,  dodaję kurki i dalej smażę, doprawiam solą, pieprzem.
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól. Zupę borowikową rozpuszczam w zimnej wodzie i wlewam do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem aż będzie elastyczne i dobrze wyrobione. Foremkę o wymiarach 25X11,5 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułka tartą. Ciasto wyrośnięcie zagniatam na desce i formuję prostokąt o szerokości foremki. Na ciasto wykładam kurki i zwijam w roladę od krótszego boku. Przekładam do foremki. Piec nagrzewam do temperatury 250 stopni góra dół, wstawiam miskę z gorącą wodą. Chleb piekę 10 minut, po czym zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję chleb z foremki, spryskuję zimną wodą i przykrywam ściereczką bawełnianą.

wtorek, 10 października 2017

Gulasz z cielęciną i kaniami


Domowy gulasz z delikatnym mięsem cielęciną i moimi ulubionymi grzybami kaniami potocznie nazywanymi sowami.Jesienne rozgrzewające danie które szybko znika.




















4 grzyby kanie
2 marchewki
30 dkg cielęciny
1 cebula
500 ml bulionu drobiowego
6 pomidorków koktajlowych
1 papryka zielona
1 łyżeczka curry
1/4 szklanki śmietany 30 %
sól, pieprz
estragon świeży, bazylia świeża
1 łyżeczka mąki pszennej
olej rzepakowy


Grzyby kanie myję, kroję na paski i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem, wykładam na talerz. W tym samym garnku przesmażam cebulę pokrojoną drobno, dodaję pokrojoną cielęcinę na małe kawałki i dalej przesmażam około pięć minut. Dolewam bulion drobiowy i duszę na wolnym ogniu koło 30 minut. Marchew obieram i kroję w paski cienkie, paprykę kroję na kawałki. Dodaję do mięsa, dosypuje przyprawę curry i duszę dalej około 15 minut. Pod koniec dodaję pokrojone pomidorki. Mąkę rozrabiam w śmietanie i dodaję do gulaszu, doprawiam estragonem i bazylią świeżą. Gulasz zagotowuję.