piątek, 6 października 2017

Sałatka w kolorach jesieni

Może być do pracy, do szkoły, na lunch. Wystarczy zapakować w pudełko i zdrowa przekąska gotowa. Sałatka jest bardzo zdrowa, z jesiennymi warzywami dynią, papryką i batatem. Uwielbiam pieczone warzywa i często dodaję je do sałatek.
























1 batat
1 kawałek dyni
1 papryka czerwona
10 pomidorków koktajlowych
8 kulek mozzarella
4 pomidory suszone
1 główka sałaty masłowej
1 mały ogórek
natka pietruszki, bazylia świeża
sól, pieprz
1 łyżeczka bazylii
1łyżeczka oregano
5 łyżek oleju rzepakowego


sos:
1/4 szklanki oliwy  z oliwek
przyprawa do sałatek
1 łyżka octu winnego
4 łyżki wody


Batat i dynię obieram, batat kroję w słupki, dynię kroję w kostkę. Paprykę kroję w paski. Warzywa przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, olej rzepakowy, oregano, bazylię i mieszam. Warzywa przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 20 minut.

Sos:
Do słoiczka przekładam składniki sosu i energicznie mieszam.

Sałatę myję, osuszam i strzępię na talerzu. Dodaję upieczone i wystudzone warzywa, pokrojone pomidorki suszone i koktajlowe, kulki mozzarelli, plastry ogórka. Sałatkę polewam sosem przed podaniem, posypuję pokrojoną natką i bazylią.



2 komentarze:

  1. W 100% moje smaki! Pyszności :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorowa!
    W sam raz na jesień...
    :)

    OdpowiedzUsuń