niedziela, 6 sierpnia 2017

Tort wiśniowo owocowy

Tort letni z kremem wiśniowym i galaretką przezroczystą Winiary. Zaletą tej galaretki jest to, że można zalać ją przeróżnymi owocami które będą fajnie się prezentować. Uzyskamy efekt przezroczystości którego nie będzie w przypadku galaretki tradycyjnej. Torcik jest lekki, można dodać do niego takie owoce które lubimy.





















biszkopt ciemny:
3 jajka duże
3 łyżki maki pszennej typ 450
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukier trzcinowy

biszkopt jasny:
6 jajek dużych
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

galaretka z owocami:
1 i 1/2 galaretki przezroczystej winogronowej Winiary
1 szklanka borówek
100 g malin
1 kiść winogrono jasne
3 wiśnie


Krem wiśniowy:
40 dkg wiśni
1/2 cytryny
4 łyżeczki żelatyny
250 g serka mascarpone
400 ml śmietany kremówki 36 %
3 łyżki cukru trzcinowego

poncz:
1/2 szklanki wina białego
1 cytryna

pozostałe:
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
rurki waflowe
300 ml śmietany kremówki 30 %
1 fix do śmietany
owoce do dekoracji

Galaretki:

Galaretkę rozpuszczam w dwóch szklankach gorącej wody i studzę. Do dzbanka wysokiego  prostego o średnicy 9,5 cm wlewam trochę galaretki, dodaję maliny, borówki, winogrono, i wstawiam do lodówki na 15 minut. Dolewam ponownie galaretkę, dodaję owoce na wysokość 7 cm dzbanka. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień wstawiam naczynie na chwilę do gorącej wody żeby galaretka wyszła. Można obkroić nożem trochę.

Pozostałą galaretkę przelewam do małych miseczek, dodaję owoce  i wiśnie. Do małego kieliszka przelewam resztę galaretki i dodaję tylko borówki. Wstawiam na noc do lodówki.


Biszkopt ciemny:
Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej. Ubijam mikserem na sztywno i dodaję stopniowo po łyżce cukru. Na końcu jak masa będzie lśniąca dodaję żółtka stopniowo i już tylko łącze mikserem. Dodaję przesianą mąkę z kakao i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Biszkopt wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 160 stopni i piekę około 20 minut. Jak przestygnie przekrawam  go na dwa blaty.

Biszkopt jasny:

Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej. Ubijam mikserem na sztywno i dodaję stopniowo po łyżce cukru. Na końcu jak masa będzie lśniąca dodaję żółtka stopniowo i już tylko łącze mikserem. Dodaję przesianą mąkę  i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Blaszkę od piekarnika o wymiarach 43x38 wykładam papierem do pieczenia i wylewam  2/3 ciasta. Resztę ciasta wylewam na drugiej blaszce ale nie na całości tylko na szerokości 16 cm. Biszkopty wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 160 stopni i piekę około 15 minut.Po wyjęciu przekładam na ręcznik kuchenny, zrywam papier i zwijam w rulon razem z ręcznikiem. Zostawiam do przestygnięcia.

Krem wiśniowy:
Wiśnie wydrylowane przykładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody, dolewam gorący sok wiśniowy pół szklanki i rozpuszczam. Wlewam do reszty soku i wstawiam do lodówki aż zacznie lekko tężeć. Mascarpone, śmietanę, galaretkę wiśniową przekładam do miski i miksuję. Krem wstawiam do lodówki aż zgęstnieje.
Krem wiśniowy i biszkopty robię w dniu dekorowania tortu.

 Jeden blat biszkoptu ciemnego nasączam ponczem, smaruję konfiturą na to krem wiśniowy. Na środku ustawiam galaretkę z owocami.
 Biszkopty jasne kroję na paski o szerokości 7 cm od dłuższej strony. Każdy pasek biszkoptu układam  na pasku papieru do pieczenia o takiej samej szerokości, pomoże to w przyłożeniu go do tortu. Paski ciasta nasączam ponczem, smaruję kremem wiśniowym.Owijam wokół słupa galaretki. Górę smaruję kremem i układam nasączony blat ciemny. Zakładam obręcz do formy i wstawiam do lodówki na 30 minut.

Śmietanę kremówki ubijam na sztywno z fixem, można dodać cukier ja nie dodałam. Po zdjęciu obręczy smaruję tort śmietaną cały. Boki obkładam rurkami, dekoruję galaretkowymi miseczkami i owocami.

 Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz