Przezroczyste desery, lekko kwaskowe za sprawą jogurtu, kolorowe za sprawą owoców i przezroczyste dzięki fajnej galaretce. Muszę przyznać że spełnia ona swoje zadanie bo można wyczarować z niej wiele fajnych słodkości. Owoce w takiej galaretce wyglądają bajecznie.
2 galaretki przezroczyste winogronowy smak
1 szklanka jogurtu greckiego
20 dkg borówek
15 dkg malin
12 gron winogrono zielone
mięta świeża
perełki czekoladowe kolorowe
1/2 szklanki śmietany 36 %
fix do śmietany
1 łyżeczka żelatyny
Galaretki rozpuszczam w 3 i 1/2 szklankach wody gorącej. Do pojemnika małego kwadratowego wlewam szklankę zimnej galaretki i układam w trzech rzędach po trzy sztuki borówki, maliny, i winogrono w odstępach. Wstawiam do lodówki do stężenia na noc. Pojemnik na chwilę wkładam do gorącej wody, ułatwi to wyjęcie galaretki na talerz. Kroję ją w kostkę i nabijam na patyczki do szaszłyków.
Do jogurtu dodaję szklankę galaretki i rozpuszczoną łyżeczkę żelatyny. Na dno szklanek wykładam po kilka borówek zalewam galaretką 1/2 szklanki na trzy pucharki i wstawiam do lodówki. Jak stężeje wylewam na galaretkę warstwę jogurtową i wstawiam do lodówki, układam na niej warstwę malinową i miętę i zalewam 1/2 szklanką galaretki i wstawiam do lodówki. Na nią układam połówki winogrona i zalewam 1/2 szklanką galaretki i wstawiam do lodówki. Na końcu wylewam warstwę jogurtową i do lodówki wstawiam. Kremówkę ubijam z fixem , dekoruję nią deser, posypuję borówkami i cukierkami. Dekoruję szaszłykami z galaretki.
Ale piękne!
OdpowiedzUsuń:)