Szybkie
ciacha na deser z morelą w roli głównej. Zapewniam że pieczone morele
są o wiele lepsze niż świeże, bo wydobywają podczas pieczenia swoją
słodycz.Do kawy szybkie ciacho polecam :-)
1 arkusz ciasta francuskiego
100 g borówek
70 dkg moreli
1 szklanka śmietany 36 %
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
mięta świeża
Morele myję, kroję na pół pozbawiam pestek.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej połówki moreli wydrążonym do góry i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 25 minut. Osiem połówek moreli odkładam do dekoracji. Resztę miksuję blenderem, dodaję do nich rozpuszczoną żelatyną w odrobinie wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam mikserem z łyżką cukru, i dodaję mus morelowy. Krem wkładam do lodówki do stężenia.
Ciasto francuskie kroję na osiem części na kwadraty. Zawijam rogi każdego kwadratu do środka i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 25 minut. Na wystudzone ciasto wykładam krem, dekoruję borówkami i połówką moreli i listkami mięty.
ależ one apetycznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuń