Domowa konfitura z nutą mięty. Na zimę do herbaty albo do ciast idealna. Świeża mięta jest bardzo aromatyczna i tak samo będzie pachnieć nasza konfitura. Jagody zebrane przeze mnie w lesie , więc tym bardziej cieszą takie przetwory.
1 kg jagód
1/2 kg cukru żelującego
10 gałązek mięty
Jagody płucze i osączam, przekładam do garnka, wsypuję cukier żelujący, dodaję miętę którą związuję nitką w pęczek i gotuje na wolnym ogniu od zagotowania około trzy minuty. Odstawiam w garnku na kilku godzin aż mięta wydobędzie aromat. Przekładam pęczek mięty na sitko i odciskam go z jagód, wyrzucam. Konfitury przekładam do słoiczków i zakręcam. Do garnka wlewam wody tyle żeby słoiczki zostały przykryte do połowy i i od zagotowania gotuję około pięć minut. .
Mmm, coś wspaniałego:) Musiała pachnieć obłędnie :)
OdpowiedzUsuń