Podpłomyki kojarzą mi się z dzieciństwem i babcią która je robiła na piecu angielce. Teraz ciężko taki piec spotkać ale można zrobić je na patelni. Bardzo prosto i szybko się je robi. Z kolorowym, zdrowym farszem letnim i margaryną Optima Omega 3 będą idealną przekąską na pikniku.
200 g mąki pszennej
1/2 szklanki wody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka margaryny optima omega3
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
nadzienie:
100 g sera feta
1 garść malin
10 pomidorków koktajlowych
6 pomidorów suszonych
1 łyżka soku z cytryny
100 g łososia wędzonego
1 awokado
1 cebula
optima omega 3 do smażenia
bazylia, tymianek świeży
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól. roztopioną margarynę i wystudzoną, zioła, i wodę. Zagniatam ciasto rękoma i formuję wałek.Ciasto dzielę na osiem części. Każdą cienko wałkuję na stolnicy. Podpłomyki smażę na mocno rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron aż się zarumienią. Jeszcze ciepłe smaruję serem feta.
Cebulę kroję i przesmażam na margarynie, dodaję pokrojone pomidorki i chwilę smażę razem. Wykładam na podpłomyki , dodaję pomidory suszone pokrojone, maliny, łososia. Awokado kroję na plastry i polewam sokiem z cytryny. Dodaję do farszu, posypuję tymiankiem i bazylią świeżą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz