czwartek, 13 lipca 2017

Bigos z kapusty cukinii i cieciorki

Letni bigos w 30 minut. Z dodatkiem cukinii, cieciorki i pieczarek.może być w wersji na obiad, albo kolację. Uwielbiam takie bigosy bo robi się je szybko. Obowiązkowo podaję go z koperkiem.

















1/2 główki młodej kapusty
20 dkg pieczarek małych
200 g cieciorki z puszki
1 cukinia mała
1 cebula biała
2 kiełbasy śląskie
15 dkg boczku wędzonego
sól, pieprz
1 marchewka
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
papryka wędzona
3 pomidory
koper świeży
olej rzepakowy

Kapustę kroję, przekładam do garnka wlewam 1/2 szklankę wody, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, startą marchewkę  i gotuję na wolnym ogniu aż będzie miękka. Pieczarki przesmażam na oleju, na końcu solę, pieprzę, wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojony boczek i kiełbasę, dodaję obrane i pokrojone pomidory, paprykę wędzoną i razem smażę. Przekładam do kapusty, dodaję pokrojoną cukinię na kawałki i duszę jeszcze około pięć minut. Na końcu dodaję pieczarki, cieciorkę, doprawiam według uznania, dodaję pokrojony koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz