piątek, 28 lipca 2017

Bakłażan z bobem i kokardkami


Bardzo syte, wegetariańskie łódeczki z bakłażana z dodatkiem bobu i makaronu. Jako miłośniczka bakłażana mogę go jeść pod każdą postacią.













2 bakłażany
400 g bobu
100 g makaronu kokardki mini
5 pomidorków koktajlowych żółtych
koperek świeży
bazylia świeża
4 plastry sera żółtego
sól, pieprz
olej rzepakowy

Bakłażany kroję wzdłuż na pół.Wycinam z każdej połówki środek miąższu zostawiając po 1 cm . Bakłażany solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól zimną wodą i osuszam je. Smaruję olejem rzepakowym, tak samo miąższ i układam na blaszce. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół i piekę bakłażany 20 minut. W trakcie pieczenia smaruję jeszcze raz olejem. Bób wrzucam do gotującej i osolonej wody i gotuję około 5 minut. Nie ma być rozgotowany. Po odcedzeniu przelewam go zimną wodą i obieram z łupinek. Makaron gotuję aldente. Do miski przekładam makaron, dodaję bób, pokrojony miąższ bakłażana, sól, pieprz, pokrojony koper, bazylię, pokrojony ser. Farszem napełniam bakłażana \, dodaję pokrojone połówki pomidorków i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz