poniedziałek, 24 lipca 2017

Kapuśniak z kurkami i pomidorami


Zupa pachnąca lasem, pomidorami i kapustą. Uwielbiam takie zupy są sycące, zdrowe.W sezonie kurkowym polecam zrobić taką zupę.
















1/2 główki kapusty młodej
3 pomidory duże
20 dkg kurek
3 ziemniaki
3 gałązki selera naciowego
2 marchewki
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz czerwony
masło klarowane
natka pietruszki i liście selera
bazylia świeża
1 korpus z kaczki
4 parówki małe


Pomidory sparzam gorącą wodą i obieram ze skóry. Kroję na cząstki i przesmażam na patelni aż się zredukują. Miksuję blenderem. Kapustę szatkuję, marchew obieram i kroję w słupki, ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Seler naciowy kroję na kawałki. Do garnka wlewam trzy litry wody dodaję korpus z kaczki, liście laurowe, ziele angielskie natkę pietruszki i liście selera które związuje razem nitką. Gotuje wywar około 45 minut. Wyjmuję natkę, dodaję kapustę, marchew, ziemniaki, seler naciowy i gotuję około 15 minut. Na końcu dodaję przesmażone pomidory. Kurki smażę na maśle klarowanym, i parówki też przesmażam. Dodaję do zupy, doprawiam solą, pieprzem, natką pietruszki, podaję z bazylią.

2 komentarze: