Moja pierwsza propozycja Wielkanocna.
Zielona sałatka z jajkami i awokado oraz szynką. Polecam na świątecznym stole. Kolorem i smakiem zachwyci gości. Lekka wiosenna sałatka pełna witamin.
1 doniczka sałaty strzępiastej
4 rzodkiewki
6 plastrów szynki
1/4 ogórka zielonego
2 cebule czerwone
1 papryczka mała żółta
1 papryczka mała czerwona
6 pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
1 awokado
4 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
sos vinaigrette:
7 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki bazylii
sól
1/2 łyżeczki musztardy
3 łyżki wody
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Wydrążam żółtka i przekładam je pojemnika, dodaję do nich obrane awokado, olej rzepakowy i sok z cytryny, sól, pieprz. Pastę wyciskam szprycą do jajek, dekoruję plastrami rzodkiewki. Sałatę myję, strzępię na talerzu, dodaje jajka, pokrojone papryk. Szynkę zwijam w rulon i wkładam w nią plastry ogórka. Dodaję przekrojone pomidorki. Z cebuli wycinam kwiatki i układam na talerzu. Żeby zrobić kwiatek z cebuli trzeba odciąć ogonek i korzeń cebuli. W połowie cebuli ostrym nożem robię nacięcia w literę v ząbki i tak na około. Następnie cebulę okręcam i wyjdą nam dwie połówki kwiatka. Z każdej połówki cebuli rozdzielam jej warstwy i potem układam je jedna na drugą. Składniki na sos przekładam do słoiczka, dodaję sprasowany czosnek i mocno potrząsam zamkniętym. Sałatkę polewam sosem, posypuję natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz