czwartek, 9 marca 2017

Łódeczki z ryżem i łososiem


Lekkie zdrowe przekąski mogą być do pracy, na imprezę. Są dietetyczne, kolorowe i zdrowe. Moja rodzina bardzo lubi wszelakie sałaty a rzymską można wykorzystać w formie łódek.












1 sałata rzymska
1/2 szklanki ryżu
1 papryka czerwona mała
6 pomidorów suszonych
3 mandarynki
1 kawałek łososia
sól, pieprz
przyprawa do ryb
1 cebula mała
natka pietruszki
2 łyżki oleju
oliwa od suszonych pomidorów

Ryż przelewam na sitku zimną wodą, przekładam do garnka, dodaję dwie łyżki oliwy, sól i gotuję tak długo aż ryż wchłonie wodę. Odstawiam na godzinę pod koc aż ryż dojdzie. Paprykę kroję drobno, dodaję do przestudzonego ryżu, wlewam 3 łyżki oliwy od pomidorów, dodaję natkę pietruszki i formuję małe kulki. Mandarynki obieram z błonek. Łososia piekę w foli aluminiowej w nagrzanym piekarniku temp 200 stopni 10-12 minut. Na umytych liściach sałaty układam kulki ryżowe, dodaję kawałki łososia, pomidory suszone, mandarynki, i polewam oliwą od pomidorów. Posypuję natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne! Człowiek od razu robi się głodny ;)

    OdpowiedzUsuń