niedziela, 5 marca 2017

Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą


Zielone pierogi z farszem z kaszy jęczmiennej z kapustą i boczkiem. Pierożki proste i szybkie do zrobienia. Są bardzo dobre w smaku. Bardzo lubię szpinak i staram się dodawać go do wielu potraw.













ciasto na pierogi:
250 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego
80 g szpinaku
1/3 szklanki gorącej wody

farsz:
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
20 dkg boczku wędzonego
6 liści dużych kapusty pekińskiej
sól, pieprz
olej rzepakowy
natka pietruszki

Szpinak siekam, przekładam do pojemnika wysokiego dodaję olej i miksuję blenderem. Do przesianej mąki dodaję szpinak, sól, wlewam gorącą wodę i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty i układam w foremce do pierogów. Dodaję farsz i sklejam. Do gotującej wody wlewam łyżkę oliwy i wrzucam pierogi. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch.


Boczek kroję i przesmażam na oleju.
Kaszę gotuję w 2/3 szklance wody. Jak kasza wchłonie wodę wstawiam garnek pod koc na 30 minut. Kapustę drobno kroję i wrzucam ją do wrzącej wody. Gotuję dwie minuty i odcedzam. Do kaszy dodaję kapustę, boczek, doprawiam solą, pieprzem. Pierogi podaję z boczkiem posypuję natką.



3 komentarze: