Uwielbiam seler naciowy i brokuły dlatego często goszczą u mnie w duecie. Zupa krem wyszła pożywna , dietetyczna , nie zabielałam jej śmietaną bo nie ma potrzeby. Z jajkiem które się w niej rozpływa jest przepyszna. Zwiastuje wiosnę :-) na którą czekamy
1/2 brokuła
4 łodygi selera naciowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 jajka
2 łyżki jogurtu greckiego
3 szklanki wywaru warzywnego
sól, pieprz
masło klarowane
Brokuł, seler naciowy dokładnie myję. Cebule obieram i kroję w kostkę, przesmażam na maśle, dodaję pokrojoną seler, brokuła różyczki zalewam bulionem. Dodaję sprasowany czosnek i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Zupę miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem.
W osobnym garnku zagotowuję wodę z łyżką octu.Jajko wbijam do talerzyka i dopiero przelewam do gotującej się wody i gotuję około dwie minuty. Mają być lejące w środku takie pól na pół. Zupę podaję z jajkiem, jogurtem i natką pietruszki oraz różyczką brokuła.
I to jajko,takie kuszące;)
OdpowiedzUsuńfajne połączenie brokuł i seler :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, dla mnie jest przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńIdealne jajo. A ten seler to ciekawe urozmaicenie kremu brokułowego, zawsze robiłam taki z samych brokułów.
OdpowiedzUsuń