wtorek, 8 marca 2016

Tort z wiśni mrożonych

Tort dedykuję wszystkim kobietom z okazji święta kobiet. Niech świętem będzie dla nas cały rok a nie tylko ten jeden dzień. To dla was kobietki z najlepszym  życzeniami ode mnie:-)

Torcik który powstał za mrożonych wiśni. Jest prosty do zrobienia wbrew pozorom i bardzo dobry. Nie za słodki z czekoladową nutą. i sosem z wiśni. Bardzo szybko znika bo jest lekki i puszysty.



























biszkopt:

5 jaj
1/2 szklanki cukier kryształ
2 łyżki kakao
1/2 szklanka maki tortowej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska

galaretka wiśniowa:
400 g wiśni mrożonych bez pestek
1/2 cytryny
2 łyżki cukru
2 łyżeczki pełne żelatyny
1/4 szklanki wody

krem:
 galaretka wiśniowa
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki

poncz:
1/2 szklanki wody z cytryną
1/2 szklanki wiśniówki

krem biały:
250 ml śmietany kremówki 36 %

czekoladowa obręcz:

100 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka oleju rzepakowego

sos wiśniowy:
15 dkg wiśni mrożonych
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody

konfitura z wiśni do przełożenia
czekoladki do dekoracji

Galaretka wiśniowa:
Wiśnie przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z cytryny i zagotowuję. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i dodaję wodę gorącą 1/4 szklanki żeby się rozpuściła. Dodaję ją do wiśni i miksuję blenderem.Odstawiam do lodówki żeby galaretka się ścięła, ale nie ma być twarda.

Serek mascarpone, śmietanę kremówkę przekładam do miski i miksuje, jak lekko się ubije dodaję galaretkę,i dalej ubijam. Krem przekładam do lodówki jak jest za rzadki.

Biszkopt:

Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru  stopniowo i dalej ubijam. Na końcu dodaję po jednym żółtku i ubijam dalej na puszystą masę. Mąki, kakao, proszek przesiewam i dodaję stopniowo do jaj, delikatnie mieszam już łyżką. Formę o średnicy 20 cm okrągłą wykładam spód jej papierem do pieczenia, wylewam do niej ciasto i piekę temp 160 stopni 40 minut góra dół. Biszkopt wyjmuję z piekarnika i przekładam do góry dnem na deskę jeszcze ciepły  żeby nie miał górki. Zimny kroję na trzy blaty ostrym nożem.

Dolny blat biszkoptu nasączam ponczem z wody i wiśniówki, smaruję konfiturą i smaruję 1/3 kremu. Następny blat nasączam smaruję kremem, i kolejny blat też nasączam. Boki tortu smaruje resztą kremu.
Śmietaną kremówkę ubijam na sztywno bez cukru i smaruję górny blat.

Sos wiśniowy:
Wiśnie przekładam do rondelka, dodaję cukier, wodę i gotuję na wolnym ogniu aż sos zacznie robić się gęsty.

Obręcz czekoladowa:
Czekoladę łamię, przekładam do miseczki ,dodaję oliwę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia wycinam obręcz szerokości i długości tortu. Smaruję go czekoladą za pomocą pędzelka. Jak czekolada nie będzie już ciepła i zacznie lekko schnąć ale będzie jeszcze mokra przykładam pasek do tortu i mocno dociskam. Wkładam do lodówki, po 10 minutach zrywam papier. Zrobiłam dłuższy pasek z którego powstała kokardka czekoladowa z kawałków. Część czekolady zeskrobałam ostrym nożem i udekorowałam nią górę tortu. Ułożyłam wiśnie z syropu i polałam sosem, dodałam czekoladki.



8 komentarzy: