piątek, 12 lutego 2016

Pierogi z serem i sosem malinowym


Pierogi które przypomną nam trochę lata zimową porą. Sos z malin mrożonych jest prosty i szybki do zrobienia. Pierożki rozpływają się ustach. Są  wspomnieniem mojego dzieciństwa, moja mama zawsze takie robiła.




















ciasto na pierogi:

500 g mąki pszennej typ 500
1 łyżka oleju
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki gorącej wody

farsz:

400 g sera twarogowego
1 łyżkę cukru
2 żółtka
szczypta soli

sos malinowy:
1 szklanka malin mrożonych
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki żelatyny

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, na środku robię wgłębienie i wlewam gorącą wodę stopniowo mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam rękoma i dodaje oliwę. Ciasto ma być elastyczne. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję bardzo cienko. Wycinam szklanką koła i układam w foremce do pierogów

Ser przekładam do miski, dodaję cukier, sól, i żółtka dokładanie mieszam widelcem. Farsz układam na cieście i sklejam foremką. Pierogi gotuję we wrzącej wodzie z łyżką oliwy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Maliny przekładam do rondelka, dodaję cukier i na wolnym ogniu gotuję 7 minut.Po tym czasie przecieram przez sitko żeby pozbyć się pestek.  Żelatynę namaczam w łyżce wody i dolewam gorący sok z malin żeby żelatyna się rozpuściła. Wlewam do soku i zostawiam do przestygnięcia. Pierogi podaję z sosem.

5 komentarzy:

  1. Mam dziś ochotę na słodki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodki obiad to jest to :) Uwielbiam takie pierożki.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! :) ale mi się zachciało takich pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi z serem są nieśmiertelne! Uwielbiam je :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń