wtorek, 2 lutego 2016

Losoś z sosem porowym


Łosoś nie musi być nudny. Można podawać go z przeróżnymi sosami, polecam zielony sos z pora który jest zdrowy. Rodzina będzie zadowolona zapewniam.















Łosoś marynata:

2 kawałki łososia
sól
1 łyżeczka majeranku
1 cebula
pieprz czerwony ziarna
olej


sos porowy:
1 por biała część
4 gałązki natki pietruszki
masło klarowane
sól, pieprz
1 łyżka śmietany 18 % kwaszonej
1 łyżka startego sera żółtego

Łososia przekładam do miseczki, dodaję cebule pokrojoną, sól, majeranek i odstawiam na dwie godziny do lodówki albo na noc.Łososia wyjmuję z marynaty i nacieram rozgniecionym pieprzem czerwonym, smażę na patelni grillowej na oleju  od strony skóry i przekładam potem na drugą stronę.

Por kroję w piórka, przesmażam na maśle klarowanym, podlewam 1/2 szklanki wody. Dodaję starty ser, śmietanę, sól, pieprz. Kiedy ser się rozpuści miksuję blenderem na gładki sos. Jak jest za gęsty dolewam wodę. Łososia podaję z sosem i brukselką

4 komentarze:

  1. Bardzo często robie łososia z sosem porowym, uwielbiam to danie :) z tym, że do sosu nie dodaję sera

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smaczny sposób na łososia, a sosy porowe bardzo lubię, są takie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń