Zupa krem lekka, zdrowa wegańska. Nie zabielałam jej śmietaną bo wersja bez jest dietetyczna. Szybka, prosta do zrobienia i można w niej przemycić kilka warzyw i jabłko. Mojej rodzinie bardzo smakowała. Pomidory suszone dodaję smaczku zupie.
1 por biała część duża
1/2 selera naciowego
2 ziemniaki
1 jabłko
1 cebula
0,75 litra bulionu warzywnego
sól, pieprz
2 łyżki pestek dyni
3 suszone pomidory
natka pietruszki
masło klarowane
Cebul kroję i przesmażam na maśle, dodaję por pokrojoną i seler naciowy i razem przesmażam. Ziemniaki, jabłko obieram i kroję w kostkę. Dodaję do warzyw na patelni i zalewam bulionem. Gotuję 10-15 minut. Miksuję blenderem, doprawiam sola, pieprzem.. Ziarna dyni prażę na patelni, dodaję suszone pomidory i wyłączam gaz. Pomidory kroję w paski. Krem podaję z pestkami i pomidorami oraz natką.
Spróbowałabym.
OdpowiedzUsuńtaki krem byłby idealny na moje chore gardło:)
OdpowiedzUsuńma fajny taki delikatnie zielonkawy kolorek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kremowe zupy :)
OdpowiedzUsuń