Pierogi które przypomną nam trochę lata zimową porą. Sos z malin mrożonych jest prosty i szybki do zrobienia. Pierożki rozpływają się ustach. Są wspomnieniem mojego dzieciństwa, moja mama zawsze takie robiła.
ciasto na pierogi:
500 g mąki pszennej typ 500
1 łyżka oleju
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki gorącej wody
farsz:
400 g sera twarogowego
1 łyżkę cukru
2 żółtka
szczypta soli
sos malinowy:
1 szklanka malin mrożonych
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki żelatyny
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, na środku robię wgłębienie i wlewam gorącą wodę stopniowo mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam rękoma i dodaje oliwę. Ciasto ma być elastyczne. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję bardzo cienko. Wycinam szklanką koła i układam w foremce do pierogów
Ser przekładam do miski, dodaję cukier, sól, i żółtka dokładanie mieszam widelcem. Farsz układam na cieście i sklejam foremką. Pierogi gotuję we wrzącej wodzie z łyżką oliwy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Maliny przekładam do rondelka, dodaję cukier i na wolnym ogniu gotuję 7 minut.Po tym czasie przecieram przez sitko żeby pozbyć się pestek. Żelatynę namaczam w łyżce wody i dolewam gorący sok z malin żeby żelatyna się rozpuściła. Wlewam do soku i zostawiam do przestygnięcia. Pierogi podaję z sosem.
Mam dziś ochotę na słodki obiad:)
OdpowiedzUsuńSłodki obiad to jest to :) Uwielbiam takie pierożki.
OdpowiedzUsuńmniam! :) ale mi się zachciało takich pierogów :)
OdpowiedzUsuńPierogi z serem są nieśmiertelne! Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Takie mi się marzą :)
OdpowiedzUsuń