sobota, 7 listopada 2015

Ziemniaczana sałatka z batatami


Ziemniaczana sałatka z batatami i ziemniakami. Pachnie jesienią, dynią, czosnkiem. Moc zdrowia i witamin na talerzu.












1/2 batata
3 ziemniaki
1 papryka czerwona
7 gałązek koperku
2 łyżki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
200 g bobu mrożonego
5 różyczek kalafiora

Batat, ziemianki, kroję w kostkę. Bataty układam na blaszce dodaję pokrojoną paprykę, wstawiam do piekarnika temp 200 stopni na 10 minut.
Ziemniaki przekładam do garnka w wodą, dodaję kalafior i gotuje aldente w osolonej wodzie. Bób gotuję osobno także aldente. Obieram ze skórek. Ugotowane warzywa i pieczone przekładam do miski, dodaję jogurt, czosnek sprasowany, sól, pieprz, pokrojony koperek.

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, uwielbiam sałatki ziemniaczane a w takim wydaniu nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis.
    Jeszcze nigdy nie probowalam slodkich ziemniakow w wydaniu salatkowym!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa wersja ziemniaczanej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń