Ciasto szybkie, proste do zrobienia. Lekko kwaskowe i znika jeszcze ciepłe. Przypomina mi moją babcię i dzieciństwo robiła ona podobne ciasto.
4 szklanki maki typ 500
1 i 3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki jogurtu greckiego albo gęstej śmietany
5 jajek wielkość M
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
500 g porzeczek
500 g agrestu
cukier puder do posypania
kruszonka:
2 łyżki masła
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Jaja ubijam z cukrem mikserem. Margarynę rozpuszczam w rondelku i studzę. Do miski przesiewam, mąkę, dodaję proszek do pieczenia, ubite jaja, margarynę wystudzoną, jogurt i całość mieszam dokładnie drewnianą łyżką, do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 27 cm na 33 cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam na nią 2/3 ciasta i rozsmarowuję. Układam umyte i obrane porzeczki oraz agrest też 2/3 owocu. Następnie łyżeczka układam pozostałe ciasto i resztę owocu.
Kruszonka
Mąkę zagniatam z masłem następnie dodaję cukier i cukier waniliowy. Całość zagniatam rękoma. Kruszonkę układam na placku. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni góra dół na około 45 minut. Ciasto ma się zarumienić, sprawdzam patyczkiem. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Mmm, pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam porzeczki, placuszek wygląda pysznie <3
OdpowiedzUsuńCudowne ,zadziwiające ,jak często wracamy do smaków z dzieciństwa .
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :)
OdpowiedzUsuńwygląda tak wspaniale, mięciutko! odlotowe :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz kawałek:)
OdpowiedzUsuńNajlepszy taki placek, idealne owoce dla mnie :)
OdpowiedzUsuńApetyczne))
OdpowiedzUsuńMniam! Właśnie takiego prostego przepisu na ciasto brakuje mi na weekend. Słodko-kwaśne połączenie, coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z kwaśną nutką :)
OdpowiedzUsuńpyszny placek z kwasnymi owocami :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ucierane ciasta z świeżymi owocami:)
OdpowiedzUsuńpycha!!
Super ciasto! I ta kruszonka, mniam!
OdpowiedzUsuńOj tak, zdecydowanie- takie ciasto to i mojedzieciństwo ;) Pycha!
OdpowiedzUsuńi u mnie było podobne ciasto :-) wygląda przepysznie! Aż mi się marzy piknik na łonie natury z takim ciastem :-)
OdpowiedzUsuńCzy moge uzyc mrozone porzeczki i agrest?
OdpowiedzUsuńCzy moge uzyc mrozone porzeczki i agrest?
OdpowiedzUsuń