Kurki uwielbiam moja rodzina także, mogłabym się nimi zajadać tylko cena niestety trochę przeraża.
70 dkg mięsa mielonego mieszanego ( mięso od szynki , indyk, pierś z kurczaka)
2 jajka
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki soli
1 cebula
3 łyżki kaszki manny
3 łyżki pokrojonego koperku
1 bułka
1/2 szklanki mleka
bułka tarta
masło klarowane
warzywa:
1/2 główki kapusty młodej dużej
2 marchewki
1 cebula
sól
pieprz
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1/2 kg kurek
1/3 pęczka koperku
1/2 litra wywaru z rosołu
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jaja, majeranek, sól, pieprz, pokrojony koperek, sprasowany czosnek, pokrojoną drobno cebulę, kaszkę mannę, bułkę namoczoną w mleku. Całość wyrabiam dokładnie rękoma. Formuję nieduże kulki mielonego i obtaczam w bułce tartej. Smażę chwilę na maśle klarowanym z dwóch stron.
Cebulkę kroję drobno i przesmażam na patelni. Wykładam na talerz i przesmażam kurki na maśle klarowanym.
Kapustę szatkuję nożem, przekładam na patelnię wysoką, dodaję marchewkę startą na tarce jarzynowej, podsmażona cebulę, wlewam wywar z rosołu i kapustę duszę około 15 minut. Doprawiam solą, pieprzem, i dokładam mielone podsmażone, pokrojony koperek i dalej duszę na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję podsmażone kurki.
Świetnie te klopsiki wyglądają i w dodatku z kurkami <3
OdpowiedzUsuńŚwietne pomysł:)
OdpowiedzUsuńPyszna pyszność ! Mogłabym tak jeść codziennie.
OdpowiedzUsuńPyszności... te kurki to po prostu niesamowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńMmm jakie pyszności! :)
OdpowiedzUsuńKlikniesz w kliki w nowym poście będę wdzięczna ;*
Klopsiki wygląją wspaniale! Mogłabym jeść takie codziennie!
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuńja tam wolę borowiki, ale tych cena też potrafi odstraszyć :)
miłej niedzieli Madziu, pozdrawiam serdecznie:)
ja również uwielbiam kurki, gdyby tylko trochę tańsze były ;/
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek :)
Świetne zestawienie, pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuń