Muffiny drożdżowe z porzeczkami i kruszonką oraz lukrem. Obowiązkowo
lukier musi być bo moja rodzina bardzo lubi. Lekko kwaskowe.
30 dkg mąki typ 500
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżki smalcu ( albo masło)
2 łyżki jogurtu greckiego
1/2 szklanka mleka
2 dkg drożdży
20 dkg porzeczek
lukier / cukier puder plus sok z cytryny/
kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej typ 500
Zaczyn:
Do miski przekładam drożdże dodaje letnie mleko około 3 łyżki mleka, szczyptę cukru i łyżkę mąki.Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam pozostała mąkę, dodaję sól, letnie mleko resztę, jogurt,. Żółtka ubijam z cukrem mikserem, dodaję do składników i wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję smalec roztopiony letni. Wyrabiam dalej aż ciasto będzie jednolite. Odstawiam do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i wałkuj . Kroję na 12 kwadratów. Układam je w foremce do mufinek wysmarowanej wcześnie. Lekko dociskam. Odstawiam do wyrośnięcia ponownie.
Kruszonka:
Do miski przekładam masło, przesiewam mąkę i łączę. Na końcu dodaję cukier i palcami zagniatam.
Do każdej sztuki dodaję porzeczki i na wierzch kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 25 minut. Po wystudzeniu lukruję
Wspaniałe , porywam jedną :)
OdpowiedzUsuńCudowne Madziu :) O takich właśnie wczoraj myślałam :D
OdpowiedzUsuńUrocze, i jakie muszą być pyszne, kwaskowate, orzeźwiające;)
OdpowiedzUsuńPychotka zjadła bym taką babeczke :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe.
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze,że nieczęsto mam okazję jeść porzeczkę w wypiekach,ale pomysł bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńMMmmm.... Pycha :)
OdpowiedzUsuńPorzeczki w cieście fajnie wyglądają :) teraz nasze właśnie dojrzewają więc z miłą chęcią skorzystam z tego pomysłu :)
OdpowiedzUsuńPyszne babeczki, porzeczki bardzo apetyczne, dodają im uroku :)
OdpowiedzUsuńBabeczki cudownie wyglądają!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię wypieki z porzeczkami, dlatego sie częstuję:)
Pyszne i urokliwe :) co racja to racja lukier,, robi tu swoje,, :D
OdpowiedzUsuńfajny sposób na poporcjowanie ciasta drożdżowego :)
OdpowiedzUsuńUrocze babeczki :) Lubię drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńKocham wszystko, co ma w sobie drożdże! Bardzo apetyczne babeczki!!!
OdpowiedzUsuńwitam! mam zamrożone porzeczki, czy mogę dodać do ciasta nie rozmrażając?
OdpowiedzUsuń