piątek, 3 lipca 2015

Drożdżowo porzeczkowe babeczki

Muffiny drożdżowe z porzeczkami i kruszonką oraz lukrem. Obowiązkowo lukier musi być bo moja rodzina bardzo lubi. Lekko kwaskowe.

























30 dkg mąki typ 500
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżki smalcu ( albo masło)
2 łyżki jogurtu greckiego
1/2 szklanka mleka
2 dkg drożdży
20 dkg porzeczek
lukier / cukier puder plus sok z cytryny/

kruszonka:
 50 g masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej typ 500

Zaczyn:
Do miski przekładam drożdże dodaje letnie mleko około 3 łyżki mleka, szczyptę cukru i łyżkę mąki.Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam pozostała mąkę, dodaję sól, letnie mleko resztę, jogurt,. Żółtka ubijam z cukrem mikserem, dodaję do składników i wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję smalec roztopiony letni. Wyrabiam dalej aż ciasto będzie jednolite. Odstawiam do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i wałkuj . Kroję  na 12  kwadratów. Układam je w foremce do mufinek wysmarowanej wcześnie. Lekko dociskam. Odstawiam do wyrośnięcia ponownie.

Kruszonka:
Do miski przekładam masło, przesiewam mąkę i łączę. Na końcu dodaję cukier i palcami zagniatam. 

Do każdej sztuki dodaję porzeczki i na wierzch kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 25 minut. Po wystudzeniu lukruję

15 komentarzy:

  1. Cudowne Madziu :) O takich właśnie wczoraj myślałam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze, i jakie muszą być pyszne, kwaskowate, orzeźwiające;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka zjadła bym taką babeczke :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem szczerze,że nieczęsto mam okazję jeść porzeczkę w wypiekach,ale pomysł bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Porzeczki w cieście fajnie wyglądają :) teraz nasze właśnie dojrzewają więc z miłą chęcią skorzystam z tego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne babeczki, porzeczki bardzo apetyczne, dodają im uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babeczki cudownie wyglądają!
    bardzo lubię wypieki z porzeczkami, dlatego sie częstuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne i urokliwe :) co racja to racja lukier,, robi tu swoje,, :D

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny sposób na poporcjowanie ciasta drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Urocze babeczki :) Lubię drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham wszystko, co ma w sobie drożdże! Bardzo apetyczne babeczki!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. witam! mam zamrożone porzeczki, czy mogę dodać do ciasta nie rozmrażając?

    OdpowiedzUsuń