Sezon na winogrono rozpoczęty. Najlepsze są o tej porze roku. Postanowiłam je wykorzystać do ciasta. Wbrew pozorom to szybkie ciasto, zrobiłam je wieczorem. Polecam do kawy
3 jajka
3 łyżki płaskie maki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
masa:
600 ml śmietanki kremówki 30 %
1 galaretka malinowa
1 kiść winogrono zielone
1 galaretka malinowa
1 puszka ananas krojony
winogrono do dekoracji
Białka ubijam na sztywno mikserem, dodaję cukier i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku dalej ubijając. Mąki przesiewam i mieszam, następnie dodaję stopniowo do ubitych jaj i mieszam już łyżką. Formę dno średnica 25 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę 20-25 minut temp 160 stopni góra dól. Sprawdzam patyczkiem czy biszkopt jest suchy. Pozostawiam go jeszcze chwilę po wyłączeniu piekarnika. Wyjmuję na kratkę.
Śmietanę kremówkę ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam 1 1/2 szklanki wody. Jak tylko przestygnie dodaję do śmietany ubitej i mieszam mikserem. Na biszkopt wylewam śmietanę połowę, układam połówki gron winogrona, i wylewam resztę śmietany.
Galaretę rozpuszczam według opakowania i zostawiam do lekkiego stęgnięcia. Na śmietanie układam kawałki ananasa odsączonego z zalewy, wylewam galaretkę i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję winogronem.
Pięknie kolorowy:)
OdpowiedzUsuńJaki kolorowy! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńMadziu ciacho pysznie wygląda:) porywam kawałek do kawki:)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smaków, i ten wygląd-boski :)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho na zimno!:)
OdpowiedzUsuńOj, ale u Ciebie pyszności:)
OdpowiedzUsuńWspaniale to wygląda :D
OdpowiedzUsuńŚwietny post! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_______________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Piękny :) Kusi kolorami!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda Magda . Sama chętnie bym taki smakołyk zrobiła .
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie! Boskie ciasto :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle kolorowo i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia, bardzo apetyczne ciasto!
OdpowiedzUsuń