wtorek, 14 marca 2023

Chińskie bao buns z krewetkami

 Chińskie bułeczki bao buns puszyste, leciutkie. Zrobiłam je z krewetkami, ale dodatki mogą być dowolne, mięsne, wege. Propozycja fajnej przekąski. 

 

 




 

ciasto:

450 g mąki tortowej

20 g drożdży świeżych

1/3 łyżeczki soli

szczypta cukru

210 ml ciepłej wody

3 łyżki mleka

3 łyżki masła /50 g około/

2 łyżki oliwy do posmarowania

nadzienie:

30 dkg krewetek

2 marchewki

1 papryka czerwona

1/2 papryczka chili

50 g roszponki

2 łyżki orzechów nerkowca

1 mango

3 garście kiełków

sól, pieprz, olej, czosnek granulowany, papryka wędzona,sezam, szczypiorek

sos:

3 łyżki sosu terijaki

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka brązowego cukru 

Bułeczki ciasto:

Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, dwie łyżki mąki, 50 ml letniej wody. Zaczyn mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję mleko, wodę letnią resztę, sól. Ciasto zarabiam robotem. Wlewam roztopione i wystudzone masło i dalej zarabiam. Ciasto ma być dobrze wyrobione, elastyczne. Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Wykładam na stolnicę i zagniatam. Dzielę na 9 części. Najpierw zważyłam całe ciasto i podzieliłam. Z każdej kulki ciasta wałkuję kształt owalu 8x12 cm. Smaruję olejem z jednej strony i składam na pół. Każdą złożoną bułkę układam na kawałku papieru do pieczenia. Łatwiej potem przełożyć do garnka. Układam sobie bułeczki na blaszce do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie szykuję garnek szeroki, do którego wlewam wodę. Układam sitko do gotowania na parze. Jak woda zagotuję się układam po 3-4 bułeczki i gotuję pod przykryciem 12 minut. 

 Nadzienie:

Krewetki odmrażam, wysuszam. Przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oleju, papryczkę chili kawałek pokrojoną drobno, czosnek, sól, pieprz, paprykę wędzoną. Odstawiam w marynacie na godzinę. 

       

1 komentarz: