Chińskie bułeczki bao buns puszyste, leciutkie. Zrobiłam je z krewetkami, ale dodatki mogą być dowolne, mięsne, wege. Propozycja fajnej przekąski.
ciasto:
450 g mąki tortowej
20 g drożdży świeżych
1/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
210 ml ciepłej wody
3 łyżki mleka
3 łyżki masła /50 g około/
2 łyżki oliwy do posmarowania
nadzienie:
30 dkg krewetek
2 marchewki
1 papryka czerwona
1/2 papryczka chili
50 g roszponki
2 łyżki orzechów nerkowca
1 mango
3 garście kiełków
sól, pieprz, olej, czosnek granulowany, papryka wędzona,sezam, szczypiorek
sos:
3 łyżki sosu terijaki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
Bułeczki ciasto:
Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, dwie łyżki mąki, 50 ml letniej wody. Zaczyn mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję mleko, wodę letnią resztę, sól. Ciasto zarabiam robotem. Wlewam roztopione i wystudzone masło i dalej zarabiam. Ciasto ma być dobrze wyrobione, elastyczne. Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Wykładam na stolnicę i zagniatam. Dzielę na 9 części. Najpierw zważyłam całe ciasto i podzieliłam. Z każdej kulki ciasta wałkuję kształt owalu 8x12 cm. Smaruję olejem z jednej strony i składam na pół. Każdą złożoną bułkę układam na kawałku papieru do pieczenia. Łatwiej potem przełożyć do garnka. Układam sobie bułeczki na blaszce do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie szykuję garnek szeroki, do którego wlewam wodę. Układam sitko do gotowania na parze. Jak woda zagotuję się układam po 3-4 bułeczki i gotuję pod przykryciem 12 minut.
Nadzienie:
Krewetki odmrażam, wysuszam. Przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oleju, papryczkę chili kawałek pokrojoną drobno, czosnek, sól, pieprz, paprykę wędzoną. Odstawiam w marynacie na godzinę.
Super bułeczki na przekąskę. :)
OdpowiedzUsuń