Obiad który zrobimy w 40 minut. Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami można podawać z bagietką, ziemniakami. Jak kto lubi. Można użyć oczywiście innej ryby.
60 dkg polędwicy z dorsza
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
400 g pomidorów krojonych z puszki
1/2 papryczki chili
sól, pieprz, olej rzepakowy, rozmaryn, natka pietruszki
1 łyżeczka zioła włoskie: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
6 pomidorków koktajlowych
10 oliwek czarnych
Polędwicę z dorsza kroję na kawałki. Posypuję solą, pieprzem, rozmarynem, ziołami włoskimi. Odstawiam na dwie godziny albo na noc do lodówki.
Cebulę, czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną w małą kotkę paprykę czerwoną i chili i dalej przesmażam. Wlewam pomidory i duszę na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawami włoskimi. Sos wykładam w naczyniu do zapiekania. Układam na wierzchu kawałki ryby, pomidorki koktajlowe. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam naczynie, zmniejszam na 180 stopni i piekę około 20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ryby. Podaję z oliwkami, natką pietruszki.
Bardzo smakowicie przyrządzona ryba, a dorsza bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńTo danie brzmi naprawdę apetycznie! Zapiekana polędwica z dorsza w sosie pomidorowym to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Cieszy mnie fakt, że można je podać z różnymi dodatkami, co pozwala dopasować je do indywidualnych preferencji smakowych. Sposób przygotowania jest klarowny i prosty do wykonania, co sprawia, że nawet mniej doświadczone osoby w kuchni poradzą sobie z tym przepisem. Dodatek oliwek i świeżej natki pietruszki na pewno dodaje temu daniu wyjątkowego aromatu i smaku. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem!
OdpowiedzUsuń