Jesienne rozgrzewające smoothie z dynią, granatem i figami. Wege na mleku owsianym.
Dynia zawiera potas, wapń, fosfor, magnez, cynk i żelazo, a także silne przeciwutleniacze, czyli karoteny. Pestki dyni to źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.
1 szklanka puree z dyni pieczonej
2 pomarańcza
100 g malin
1 granat
1/2 łyżeczki kurkumy
300 ml napoju owsianego
melisa świeża
2 figi
Z granatu wyjmuję pestki. Łyżkę ziaren zostawiam do dekoracji. Granat miksuję z malinami i 100 ml napoju owsianego. Przelewam do szklanek. Figi kroję w plastry. Układam przy ściankach szklanek.Puree z dyni, sok z wyciśniętych pomarańczy, 200 ml napoju owsianego, kurkumę miksuję blenderem. Przelewam do szklanek. Dekoruję granatem i melisą.
Świetna, oryginalna propozycja. Myślę, że nie każdy pomyślałby o tak nieoczywistym wykorzystaniu dyni. Na pewno przepis godny uwagi.
OdpowiedzUsuń