Ptysie w wersji na słono z pastą z fasoli z dodatkiem suszonych pomidorów. Do tego krewetki, pomidorki i trochę zielonego. Fajna alternatywa na przekąski.
ciasto parzone:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
250 ml wody
100 g masła
180 g pasty z fasoli z suszonymi pomidorami
14 pomidorków koktajlowych
20 dkg krewetek
4 pomidory suszone
natka pietruszki, listki botwinki
sól, pieprz, przyprawa do ryb, olej
Ciasto parzone:
Do
garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do gotującej wody
wsypuję stopniowo mąkę i cały czas energicznie mieszam. Chwilę gotuję na
wolnym ogniu, mąką się zaparzy, ciasto zacznie odchodzić o ścianek
garnka. Ciasto odstawiam na pięć minut do przestudzenia. Do jeszcze
ciepłego ciasta wbijam jajko i łącze mikserem. Dodaję kolejne jajko i
mieszam i tak do ostatniego jajka. Ciasto przekładam do rękawa
cukierniczego. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik
nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Z ciasta wyciskam sześć ptysiów w
formie koszyczków. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego i piekę 25
minut. Ptysie można upiec dzień wcześniej.
Krewetki odmrożone, osuszone przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oleju, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Zostawiam w marynacie na 30 minut albo dłużej. Smażę na rozgrzanej patelni.
Do każdego koszyczka przekładam pastę z fasoli, dekoruję pomidorkami, krewetkami, listkami botwiny, natką pietruszki, pomidorem suszonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz