Przepis pochodzi z bloga Just a Salad. Rewelacyjny pomysł na podanie sałatki na spodzie kruchym z dodatkiem łososia. Może to być propozycja na śniadanie, obiad, albo kolację.
spód:
1 jajko
70 g masła rozpuszczonego
140 g mąki pszennej
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, 1/2 łyżeczki kurkumy, płatki chili
sałatka:
200 g filetu z łososia
1 łyżeczka majonezu
1 garść roszponki
1 brzoskwinia
2 papryki czerwone szpiczaste
1 cebula czerwona
8 truskawek
przyprawa do ryb
sos musztardowy do polania
Spód:
Do miski przesiewam mąkę, wlewam masło, dodaję jajko, przyprawy, proszek do pieczenia i miksuję ciasto do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładam papierem do pieczenia wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Łososia myję osuszam, doprawiam przyprawą do ryb. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na blaszce i piekę w 180 stopni 15 minut. Po upieczeniu dzielę na kawałki i łącze z majonezem.
Kruchy spód smaruję pastą z łososia, układam roszponkę, dodaję plastry brzoskwini, połówki truskawek, pokrojoną cebulę, paprykę. Całość polewam sosem musztardowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz