Zapiekane ziemniaki z rozetkami księżnej. Podałam z pesto z jarmużu i łososiem. Fajna propozycja podania ziemniaków na obiad albo kolację.
składniki:
8 ziemniaków
200 g filetu z łososia
sałata strzępiasta
przyprawa do ryb
1/2 papryczki chili
1 łyżka masła
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
pesto:
100 g jarmużu
1 awokado
50 ml oliwy
sól, 2 ząbki czosnku
1 łyżka startego parmezanu
1 łyżką orzechów nerkowca
Ziemniaki dokładnie myję, nie obieram. Układam każdą sztukę na kawałku foli aluminiowej, spryskuję oliwą, posypuję solą. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam blaszkę.Piekę około 50 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Filet ryby,doprawiam przyprawą do ryb najlepiej zrobić to wcześniej i odstawić do lodówki żeby ryba przeszła przyprawą. Zawijam w folię aluminiową i wstawiam do piekarnika 20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków.
Po wyjęciu z piekarnika połowę ziemniaków obieram z łupiny, przekładam do miski, dodaję masło, jajko, sól, pieprz, gałkę i rozduszam praską do ziemniaków. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam rozetki na papierze do pieczenia. Wstawiam je na 15 minut na temp 200 stopni do piekarnika. Upieczone ziemniaki które mi zostały kroję na pół ale nie do końca, w środek wkładam pesto, kawałki ryby, dekoruję sałatą, papryczką i rozetkami.
Pesto:
Do wysokiego pojemnika przekładam liście jarmużu pokrojone pozbawione łodyżek, dodaję awokado obrane, ser, orzechy, olej, czosnek i miksuję blenderem. Doprawiam solą.
Jakby były jakieś komentarze to było by bardzo dobrze. Takie jest moje zdanie na ten temat.
OdpowiedzUsuńPewnie dużo osób wejdzie na ten blog. Po prostu bardzo się opłaca.
OdpowiedzUsuń