Gofry wytrawne bez glutenu,które są świetną propozycją na śniadanie zamiast kanapek. Podała je z gotową pastą z dorsza, jajkiem, roszponką i oliwkami. Będą świetne też do pacy na lunch albo na piknik.
ciasto na gofry:
2 jajka
1 szklanka mąki bezglutenowej mix
1/3 łyżeczki soli
50 ml oleju
200 ml mleka
czosnek suszony, pomidory suszone przyprawa, zioła włoskie
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatki:
5 jajek
10 pomidorków koktajlowych
135 g sałatki z dorsza
10 oliwek czarnych
natka zielona
garść roszponki
Gofry:
Białka ubijam na sztywno. Do miski przesypuję mąkę, dodaję żółtka, olej, przyprawy, proszek do pieczenia, mleko. Ciasto miksuję blenderem. Do ciasta dodaję ubite białka i mieszam już łyżką. Gofrownicę rozgrzewam,smaruję olejem. Wylewam ciasto piekę około 7 minut. W zależności od mocy gofrownicy.
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Na każdego gofra układam połówkę jajka, dodaję pastę z dorsza, pomidorki, oliwki, roszponkę. Posypuję natką pietruszki i suszonymi pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz