środa, 20 kwietnia 2022

Zupa z małżami i szafranem

 Zupa z mulami, szafranem, papryką żółtą. Czy może być lepsze połączenie. Złota przyprawa którą jest szafran tą przysłowiową kropką nad i zupy.

 



 









1  cebula

2 ząbki czosnku

1 por biała część

6 nitek szafranu

1 papryka żółta

1/2 szklanki płatków ryżowych

natka pietruszki, szczypiorek

500 ml bulionu warzywnego

500 g mule

100 ml wina białego

sól, pieprz czarny i czerwony, olej, papryczka chili kawałek

5 pomidorków koktajlowych

 Szafran zalewam 100 ml gorącej wody i odstawiam na 30 minut.

W garnku podgrzewam olej, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek, por i przesmażam. Wlewam wino i redukuję. Dodaję paprykę żółtą, chili kawałek i przesmażam dalej. Wlewam bulion i gotuję 15 minut. Dodaję sól, pieprz czarny, szafran. Miksuję blenderem. Dodaję płatki ryżowe, mule  i gotuję jeszcze pięć minut. Podaję z natką, szczypiorkiem, pomidorkami, posypuję pieprzem czerwonym.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz