Zupa z mulami, szafranem, papryką żółtą. Czy może być lepsze połączenie. Złota przyprawa którą jest szafran tą przysłowiową kropką nad i zupy.
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 por biała część
6 nitek szafranu
1 papryka żółta
1/2 szklanki płatków ryżowych
natka pietruszki, szczypiorek
500 ml bulionu warzywnego
500 g mule
100 ml wina białego
sól, pieprz czarny i czerwony, olej, papryczka chili kawałek
5 pomidorków koktajlowych
Szafran zalewam 100 ml gorącej wody i odstawiam na 30 minut.
W garnku podgrzewam olej, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek, por i przesmażam. Wlewam wino i redukuję. Dodaję paprykę żółtą, chili kawałek i przesmażam dalej. Wlewam bulion i gotuję 15 minut. Dodaję sól, pieprz czarny, szafran. Miksuję blenderem. Dodaję płatki ryżowe, mule i gotuję jeszcze pięć minut. Podaję z natką, szczypiorkiem, pomidorkami, posypuję pieprzem czerwonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz