Jesienny
sernik z gruszkami. Jest kremowy z chrupiącą kruszonką. Nie ma dużo
pracy przy serniku. Jest to jedno z moich ulubionych ciast. Mogę
powiedzieć że serniki wszelakie to mogę jeść prawie codziennie.
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyki kakao, szczypta soli
3 żółtka
200 g masła zimnego
2/3 szklanki cukru
masa serowa:
1 kg sera śmietankowego
125 ml śmietanki 30 %
4 jajka
150 g cukru
pasta waniliowa lub cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
1 łyżka soku z cytryny, skórka otarta z cytryny
1 kg gruszek
Ciasto:
Do
miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia,
kakao,cukier,pokrojone masło zimne, żółtka, sól. Ciasto zagniatam krótko
rękoma albo zagniatam robotem. Dziele na dwie części, wkładam do
zamrażalnika na 30 minut, albo do lodówki na godzinę. W tym czasie robię
masę serową.
Masa serowa:
Ser użyłam śmietankowy, nie mieliłam go tylko zmiksowałam blenderem. Do sera, dodaję jajka, budyń, śmietanę, cukier, pastę waniliową, sok z cytryny, skórkę. Całość mieszam krótko mikserem około minuty.
Gruszki obieram, wykrawam środki. Dzielę na cząstki. Żeby nie ciemniały dodaję sok z cytryny i mieszam. Patelnię rozgrzewam, wykładam na nią gruszki i przesmażam chwilę. Dodaję łyżkę cukru. Gruszki zmiękną ale nie mają się rozpaść. Redukujemy sok który wytworzą. Gruszki przekładam na talerz i studzę.
Dno formy o średnicy 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Połowę ciasta ścieram na tarce jarzynowej. Wylewam masę serową, układam cząstki gruszki. Na wierzchu ścieram pozostałe ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół , wstawiam formę zmniejszam temp do 180 stopni i piekę godzinę. Po wyłączeniu piekarnika uchylam drzwiczki i zostawiam do ostygnięcia. Potem wstawiam do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz