Jesienny rozgrzewający krem. Powiem szczerze że jeden z lepszych które robiłam. Chyba za sprawą gruszki która przełamuje lekko mdły smak dyni. Z makaronem bezglutenowy i serem blue pycha. Polecam dodać sos balsamico on też nadaje fajnego smaku zupie.
2 marchewki
1 kg dyni
2 korzenie pietruszki
1 kawałek por biała część
1 kawałek selera
2 gruszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki orzechów włoskich
sos balsamico, śmietana 30 %
50 g sera niebieskiego
sól, pieprz, płatki chili olej rzepakowy
2 łyżki octu winnego
makaron z soczewicy czerwonej
Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Warzywa obieram, z dyni wydrążam pestki i miąższ. Do garnka wlewam litr wody, dodaję marchewkę, por, seler, korzeń pietruszki. Gotuję wywar na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaję dynię pokrojoną, gruszkę, ale nie dolewam wody,bo dynia puści dużo soku. Na patelni przesmażam cebulę i czosnek na oleju,wlewam ocet winny. Dodaję do zupy, całość miksuję blenderem. Zupę doprawiam solą, pieprzem, chili, dodaję ser niebieski, sos balsamico. Na patelni przesmażam cząstki drugiej gruszki.
Zupę podaję ze śmietaną, balsamico, orzechami, makaronem, cząstką gruszki, natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz