Jesienna domowa pizza z szynką parmeńską i figami. Jest obłędna w smaku, pierwszy raz robiłam z figami. Wiadomo najlepszy byłby piec do wypieku pizzy. Ale jak się nie ma trzeba się zadowolić piekarnikiem kuchennym.
ciasto:
250 g mąki pszennej typ 500
150 ml letniej wody
1/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
2 dkg drożdży
farsz:
125g sera mozzarella
50 g sera niebieski blue
100 g szynki parmeńskiej
5 fig
8 oliwek czarnych
1 garść roszponki
1 cebula czerwona
przyprawa do pizzy
oliwa do polania
Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę zagniatam i rozciągam rękoma. Układam na arkuszu papieru do pieczenia. Formuję brzegi.
Układam plastry mozzarelli, pokrojone figi, posypuję połową sera niebieskiego, dodaję cebulę czerwoną piórka. Posypuję przyprawą do pizzy. Do piekarnika wkładam kamień do pizzy. Nagrzewam go na maksa u mnie 280 stopni. Im dłużej nagrzany tym lepiej. Wstawiam pizzę razem z papierem na kamień. Piekę około 10 minut. Po upieczeniu układam plastry szynki, oliwki, roszponkę. Posypuję resztą sera blue. Podaję z oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz