Moje ulubione grzyby które zbieram jak pierwsze. Zrobiłam je w pysznej chrupiącej panierce serowej. Bo jak szaleć to na całego. Podałam w kremowym sosie kurkowowo serowym. Brzmi i pachnie obłędnie.
5 grzybów kani
3 jajka
bułka tarta
2 łyżki mąki
3 łyżki parmezanu startego
sól, pieprz
sos:
1 cebula
200 g grzybów kurek
100 g śmietany gęstej 18 %
1 łyżka parmezanu startego
sól, pieprz, szczypiorek, koperek
olej rzepakowy
Kanie oczyszczam ale nie myję ich. Na jeden talerz wybijam jajka, roztrzepuję je. Na drugi talerz wysypuję bułkę tartą, dodaję parmezan,mąkę i mieszam. Każdego grzyba obtaczam w jajku potem w bułce z serem z mąką. Smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Uważam z solą bo parmezan jest już słony.
Sos:
Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję umyte i odsączone grzyby kurki. Smażę aż woda z grzybów odparuję. Śmietanę rozrabiam w 50 ml wody, doprawiam solą, pieprzem, dodaję ser. Całość zagotowuję i zdejmuję z palnika. Wsypuję do sosu koperek, szczypiorek. Kanie podaję z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz