wtorek, 14 września 2021

Parmezanowe kanie z kurkami

 Moje ulubione grzyby które zbieram jak pierwsze. Zrobiłam je w pysznej chrupiącej panierce serowej. Bo jak szaleć to na całego. Podałam w kremowym sosie kurkowowo serowym. Brzmi i pachnie obłędnie.

 





 

5 grzybów kani

3 jajka

bułka tarta

2 łyżki mąki

3 łyżki parmezanu startego

sól, pieprz


sos:

1 cebula

200 g grzybów kurek

100 g śmietany gęstej 18 %

1 łyżka parmezanu startego

sól, pieprz, szczypiorek, koperek

olej rzepakowy

Kanie oczyszczam ale nie myję ich. Na jeden talerz wybijam jajka, roztrzepuję je. Na drugi talerz wysypuję bułkę tartą, dodaję parmezan,mąkę i mieszam. Każdego grzyba obtaczam w jajku potem w bułce z serem z mąką. Smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Uważam z solą bo parmezan jest już słony.


Sos:

Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję umyte i odsączone grzyby kurki. Smażę aż woda z grzybów odparuję. Śmietanę rozrabiam w 50 ml wody, doprawiam solą, pieprzem, dodaję ser. Całość zagotowuję i zdejmuję z palnika. Wsypuję do sosu koperek, szczypiorek. Kanie podaję z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz