sobota, 29 maja 2021

Szparagowa z groszkiem wege

 Ekspresowa zupa wiosenna szparagowa z groszkiem. Wersja  wegańska z  fetą vege z oleju kokosowego. Podałam ją z chrupiącymi pistacjami. Czy może być coś lepszego i lekkiego na obiad sezonowy.

 


 




 

200 g groszku mrożonego

1 pęczek szparagów zielonych

1 por biała część

2 ziemniaki

1 cebula

1 kawałek korzenia selera

sól,pieprz

50 g sera feta vege

3 łyżki pistacji

bazylia świeża

olej rzepakowy

oliwa smakowa bazyliowa

 

Cebulę, por, drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojone ziemniaki, groszek, seler, szparagi pokrojone bez główek.Końcówki szparagów jak jest potrzeba obieram. Wlewam dwa litry wody i gotuję do miękkości. Na końcu wrzucam główki szparagów i gotuję jeszcze trzy minuty. Potem wyjmuję je zupy. Zupę miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią świeżą. Podaję z główkami szparagów, serem feta pokrojonym,i pistacjami posiekanymi. Skrapiam oliwą bazyliową.


1 komentarz:

  1. Fajny pomysł na zdrowy i apetyczny krem. Nigdy jeszcze nie łączyłam szparagów z groszkiem. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń