Ekspresowa zupa wiosenna szparagowa z groszkiem. Wersja wegańska z fetą vege z oleju kokosowego. Podałam ją z chrupiącymi pistacjami. Czy może być coś lepszego i lekkiego na obiad sezonowy.
200 g groszku mrożonego
1 pęczek szparagów zielonych
1 por biała część
2 ziemniaki
1 cebula
1 kawałek korzenia selera
sól,pieprz
50 g sera feta vege
3 łyżki pistacji
bazylia świeża
olej rzepakowy
oliwa smakowa bazyliowa
Cebulę, por, drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojone ziemniaki, groszek, seler, szparagi pokrojone bez główek.Końcówki szparagów jak jest potrzeba obieram. Wlewam dwa litry wody i gotuję do miękkości. Na końcu wrzucam główki szparagów i gotuję jeszcze trzy minuty. Potem wyjmuję je zupy. Zupę miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią świeżą. Podaję z główkami szparagów, serem feta pokrojonym,i pistacjami posiekanymi. Skrapiam oliwą bazyliową.
Fajny pomysł na zdrowy i apetyczny krem. Nigdy jeszcze nie łączyłam szparagów z groszkiem. Ciekawe :)
OdpowiedzUsuń