Skoncentrowane pierogi mocno pomidorowe z ricottą i pomidorami suszonymi z oleju.Są pyszne, mają bardzo ładny pomidorowy kolor.
ciasto na pierogi:
250 dkg mąki pszennej typ 500
1 szczypta soli
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
50 ml gorącej wody
Farsz:
250 g sera ricotta
8 pomidorów suszonych z zalewy z oleju
sól, pieprz, czosnek granulowany
Do polania:
masło
4 pomidory suszone
Ciasto:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, koncentrat pomidorowy, jajko i mieszam widelcem.Swoje ciasto wyrabiałam robotem, wodę dolewam na końcu i stopniowo w zależności od konsystencji ciasta, mniej albo więcej dolewam. Ciasto można wyrabiać rękoma. Ciasto podzieliłam na małe porcje. Każdą rozwałkowuję osobno. Na każdym kawałku ciasta układam łyżeczkę farszu i sklejam. Formuję falbanki. W garnku zagotowuję wodę z solą 3 litry, wkładam pierogi i
gotuję około 4 minuty od wypłynięcia na wierzch na wolnym ogniu, żeby
się nie rozgotowały. Podaję z roztopionym masłem i pokrojonymi pomidorami suszonymi.
Farsz:
Ser ricotta przekładam do miski, dodaję pomidory suszone, sól, pieprz, czosnek. Farsz wymieszałam blenderem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz