Sycąca , rozgrzewająca idealna na zimę grochówka domowa. Uwielbiam tą zupę. Do tego domowy chleb na zakwasie i czego chcieć więcej.
70 dkg mięsa wieprzowego biodrówka
30 dkg boczku wędzonego
4 ziemniaki
3 marchewki
1/2 korzenia selera
1 korzeń pietruszki
1 kawałek por biała część
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranki
sól, pieprz
0,5 kg grochu połówek
natka pietruszki
Groch zalewam zimną wodą i odstawiam na noc do namoczenia.Do garnka u mnie spory,wlewam około 3 litry wody, dodaję liść laurowy, ziele angielskie. Mięso kroję w kostkę, dodaję do garnka, wsypuję groch namoczony, i gotuję około godzinę. W tym czasie warzywa obieram i kroję w kostkę. Por przesmażyłam na patelni, dodałam resztę warzyw i też przesmażyłam chwilę.Warzywa dodałam po około godzinie gotowania się grochu i gotowałam zupę dalej. Boczek pokroiłam i też delikatnie przesmażyłam, dodałam do zupy. Na końcu jak wszystko jest już miękkie doprawiam zupę sola, pieprzem, dodaję majeranek. Zupę podaję z natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz