Rozgrzewająca zupa paprykowa ostra. Idealna na zimowy obiad. Zrobiłam ją z piersią z kurczaka i dodałam liście szpinaku które mi zalegały w lodówce. Wyszło pyszne, lekkie rozgrzewające danie.
1 pierś z kurczaka
1 cebula
1 kawałek por biała część
2 papryki czerwone
1 papryczka chili
2 marchewki
100 g szpinaku świeżego
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
2 litry bulionu drobiowego
natka pietruszki
olej rzepakowy
Pierś z kurczaka kroję w kostkę. Przekładam do miseczki, dodaję kurkumę, paprykę wędzoną, curry,koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Mieszam i odstawiam na 30 minut. W tym czasie przygotowuję warzywa. Marchewkę obieram i kroję w krążki, cebulę i por drobno. Paprykę w kostkę. Na oleju przesmażam cebulę i por, dodaję marchewkę, paprykę, chili i chwilę smażę całość. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Przesmażam kurczaka na patelni osobno. Dodaję do zupy pod koniec gotowania. Wlewam mleczko kokosowe, i chwilę jeszcze gotuję. Na końcu dodaję liście szpinaku, mieszam i już nie gotuję zupy. Szpinak zwiędnie od razu. Doprawiam według uznania jeszcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz