czwartek, 28 stycznia 2021

Pikantna zupa paprykowa

 Rozgrzewająca zupa paprykowa ostra. Idealna na zimowy obiad. Zrobiłam ją z piersią  z kurczaka i dodałam liście szpinaku które mi zalegały w lodówce. Wyszło pyszne, lekkie rozgrzewające danie.

 

 


 


 

 



 

 1 pierś z kurczaka

1 cebula

1 kawałek por biała część

2 papryki czerwone

1 papryczka chili

2 marchewki

100 g szpinaku świeżego

sól, pieprz

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżka koncentratu pomidorowego 

100 ml mleczka kokosowego

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki kurkumy

2 litry bulionu drobiowego

natka pietruszki

olej rzepakowy


Pierś z kurczaka kroję w kostkę. Przekładam do miseczki, dodaję kurkumę, paprykę wędzoną, curry,koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Mieszam i odstawiam na 30 minut. W tym czasie przygotowuję warzywa. Marchewkę obieram i kroję w krążki, cebulę i por drobno. Paprykę w kostkę. Na oleju przesmażam cebulę i por, dodaję marchewkę, paprykę, chili i chwilę smażę całość. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Przesmażam kurczaka na patelni osobno. Dodaję do zupy pod koniec gotowania. Wlewam mleczko kokosowe, i chwilę jeszcze gotuję. Na końcu dodaję liście szpinaku, mieszam i już nie gotuję zupy. Szpinak zwiędnie od razu. Doprawiam według uznania jeszcze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz