czwartek, 4 czerwca 2020

Polędwica ze szparagami w sosie kokosowym


 Szparagi w sosie kokosowym z delikatną polędwicą wieprzową. Taką patelnię zrobicie w 20 minut. Potrawa jest bez laktozy i bezglutenowa. Dodałam jeszcze odrobinę chipsów kokosowych bo miałam. Nie oderwiecie się od niej, jest taka dobra.
























1 polędwica wieprzowa
1 cebula
400 ml mleczka kokosowego
1 pęczek szparagów zielonych
natka pietruszki
sól, pieprz, płatki chili, pieprz czerwony
olej czosnkowy
1 łyżka chipsów kokosowych
100 ml wina białego
3 łyżki mąki migdałowej/ może być inna pszenna wtedy dajemy mniej/


Polędwicę oczyszczam z błon. Kroję na plastry 1 cm. Rozbijam dłonią. Układam na desce. Posypuję solą, pieprzem czarnym, czerwonym, płatkami chili. Na patelni rozgrzewam olej czosnkowy. Wrzucam cebule drobno pokrojoną i przesmażam. Wlewam wino i redukuję aż odparuję płyn. Układam kawałki mięsa i smażę około minuty z każdej strony. Mięso przekładam na talerz, sos który się wytworzył zostawiam na patelni..
Szparagi obieram i kroję na kawałki. Główki odkładam osobno. Na patelnię przekładam szparagi i przesmażam około 3 minuty. Wlewam mleczko kokosowe 300 ml i duszę kolejne 5 minut. Dodaję mięso. Mąkę rozrabiam w kubku w 100 ml mleczka kokosowego. Wlewam do gotującego się mięsa. Mieszam i zagotowuję. Dodaję główki szparagów, sól, pieprz, chili i duszę na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty. Główki szparagów mają być aldente. Posypuję natką pietruszki, chipsami, i pieprzem czerwonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz