wtorek, 23 czerwca 2020

Mini torciki bezowe z czereśniami


Mini torciki bezowe z czereśniami, śmietaną i galaretką. Koszyczki grzechu warte. Rozpływają się w ustach. Zostaną wam białka warto je zamrozić i wykorzystać kiedy macie ochotę. Bardzo lubię beziki z owocami.









\

















bezy:

4 białka z dużych jajek / 1/2 szklanki/
190 g cukru
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego


pozostałe:

250 g serka mascarpone
360 ml śmietanki kremówki 30 %
25 dkg czereśni
3 łyżki galaretki jagodowej


Bezy:

Białka wyjmuje wcześniej z lodówki. Dobrze jak będą miały temperaturę pokojową. Dodaję szczyptę soli do nich i ubijam mikserem na sztywno. Dodaję stopniowo po łyżce cukru i dopiero jak on się rozpuści dodaję kolejną łyżkę cukru. Dodanie od razu całego cukru spowoduje że bezy się nie ubiją. Dodajemy w odstępach cukier. Miksuję na najwyższych obrotach do momentu aż cukier rozpuści się, beza będzie gęsta i lśniąca. Na końcu dodaję ocet winny, mąkę i cały czas miksuję do połączenia składników. Bezę przekładam do worka cukierniczego i  nakładam ją za pomocą szprycy na papier do pieczenia. Robię koszyczki które w środku są puste, mają tylko spód i obręcz. Zachować należy odstępy bo beziki trochę urosną. Wyciskam też na papierze małe beziki do dekoracji. One będą pieczone krócej. Piekarnik rozgrzewam temp 140 stopni góra dół. Wkładam blaszkę od razu, i piekę 20 minut po czym zmniejszam  temp do 100 stopni  i piekę dalej 80 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam uchylone drzwiczki żeby bezy się wysuszyły.

Pozostałe:

Schłodzoną śmietankę kremówkę i mascarpone przekładam do miski i ubijam mikserem na sztywno.Koszyczki wypełniam śmietaną. Połowę czereśni dryluję z pestek. Owoce układam na śmietanie. Galaretkę rozpuszczam w 70 ml wody gorącej. Jak zacznie tężeć polewam nią czereśnie. Dekoruję jeszcze czereśniami z ogonkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz