piątek, 13 grudnia 2019

Czekoladowo pomarańczowy sernik śnieżny


Święta w moim domu kojarzą się z sernikiem i makowcem. Zrobiłam wersje z pomarańczami bo to magiczny czas pachnący pomarańczami. A że moja rodzina uwielbia czekoladę to nie mogło w nim zabraknąć kakaa  i czekolady. Żeby jeszcze bardziej podkręcić jego smak pomarańczowy galaretkę zrobiłam z pysznego soku pomarańczowego. Smak niezapomniany.




























spód sernika:

20 g kakao
1 żółtko
40 g masła
60 g mąki pszennej
1 łyżka zimnej wody
1 łyżka cukru pudru


sernik czekoladowy:

50 dkg sera twarogowego
200 ml śmietany 30 %
70 g czekolady gorzkiej
1 łyżka kakao
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania budyniu waniliowego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej

warstwa pomarańczowa:

200 ml śmietany kremówki 30 %
3 pomarańcza
2 łyżeczki żelatyny płaskie
1 łyżka cukru pudru
175 g mandarynek z puszki

galaretka pomarańczowa:

200 ml soku pomarańczowego
2 łyżki galaretki pomarańczowej

wiórki kokosowe do dekoracji


Spód sernika:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, żółtko, puder, wodę, masło i zagniatam krótko ciasto. Formę o średnicy 21 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Z ciasta ugniatam spód i wstawiam do lodówki formę na godzinę. Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni góra dół i wstawiam formę na 10 minut aż się podpiecze.

Sernik:

Ser mielę dwa razy, przekładam do miski, dodaje jajka, budyń, kakao, puder, śmietanę, skórkę pomarańczową. Mieszam mikserem krótko. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą wlewam do sera i cały czas mieszam mikserem. Jak czekolada będzie zimna zrobią się grudki w serze. Ja mojej nie studziłam. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą żeby para się wytwarzała, sernik będzie wilgotny. Na spód podpieczony wylewam ser i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni termoobieg na 10 minut, potem zmniejszam na 130 stopni i piekę jeszcze 35 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam uchylone drzwiczki aż sernik wystygnie.

Warstwa pomarańczowa:

Pomarańcza obieram i filetuję. Przekładam miąższ, i sok który puściły owoce do miski i miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dodaję kilka łyżek musu pomarańczowego i rozpuszczam żelatynę w mikrofalówce. Śmietanę zimną ubijam z pudrem na sztywno. Dodaję mus pomarańczowy i mieszam. Wylewam na zimny sernik i wduszam w masę mandarynki. Wstawiam do lodówki do stężenia.

Galaretka pomarańczowa:

Sok pomarańczowy podgrzewam żeby był gorący, dodaję galaretkę i rozpuszczam ją w soku. Jak przestygnie i lekko zacznie tężeć wylewam na masę pomarańczową i wstawiam do lodówki. Przed podaniem posypuje wiórkami.

1 komentarz: