Święta w moim domu kojarzą się z sernikiem i makowcem. Zrobiłam wersje z pomarańczami bo to magiczny czas pachnący pomarańczami. A że moja rodzina uwielbia czekoladę to nie mogło w nim zabraknąć kakaa i czekolady. Żeby jeszcze bardziej podkręcić jego smak pomarańczowy galaretkę zrobiłam z pysznego soku pomarańczowego. Smak niezapomniany.
spód sernika:
20 g kakao
1 żółtko
40 g masła
60 g mąki pszennej
1 łyżka zimnej wody
1 łyżka cukru pudru
sernik czekoladowy:
50 dkg sera twarogowego
200 ml śmietany 30 %
70 g czekolady gorzkiej
1 łyżka kakao
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania budyniu waniliowego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej
warstwa pomarańczowa:
200 ml śmietany kremówki 30 %
3 pomarańcza
2 łyżeczki żelatyny płaskie
1 łyżka cukru pudru
175 g mandarynek z puszki
galaretka pomarańczowa:
200 ml soku pomarańczowego
2 łyżki galaretki pomarańczowej
wiórki kokosowe do dekoracji
Spód sernika:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, żółtko, puder, wodę, masło i zagniatam krótko ciasto. Formę o średnicy 21 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Z ciasta ugniatam spód i wstawiam do lodówki formę na godzinę. Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni góra dół i wstawiam formę na 10 minut aż się podpiecze.
Sernik:
Ser mielę dwa razy, przekładam do miski, dodaje jajka, budyń, kakao, puder, śmietanę, skórkę pomarańczową. Mieszam mikserem krótko. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą wlewam do sera i cały czas mieszam mikserem. Jak czekolada będzie zimna zrobią się grudki w serze. Ja mojej nie studziłam. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą żeby para się wytwarzała, sernik będzie wilgotny. Na spód podpieczony wylewam ser i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni termoobieg na 10 minut, potem zmniejszam na 130 stopni i piekę jeszcze 35 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam uchylone drzwiczki aż sernik wystygnie.
Warstwa pomarańczowa:
Pomarańcza obieram i filetuję. Przekładam miąższ, i sok który puściły owoce do miski i miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dodaję kilka łyżek musu pomarańczowego i rozpuszczam żelatynę w mikrofalówce. Śmietanę zimną ubijam z pudrem na sztywno. Dodaję mus pomarańczowy i mieszam. Wylewam na zimny sernik i wduszam w masę mandarynki. Wstawiam do lodówki do stężenia.
Galaretka pomarańczowa:
Sok pomarańczowy podgrzewam żeby był gorący, dodaję galaretkę i rozpuszczam ją w soku. Jak przestygnie i lekko zacznie tężeć wylewam na masę pomarańczową i wstawiam do lodówki. Przed podaniem posypuje wiórkami.
pomarańcza pasuje do sernika
OdpowiedzUsuń