poniedziałek, 16 grudnia 2019

Pasztet z dorsza z sosem żurawinowym


Lekki pasztet z dorsza z warzywami. Podałam go z musem żurawinowym, kwaskowym. Robi się go bardzo szybko. Bardzo lubię takie pasztety bo są dietetyczne, zdrowe i mogą je jeść osoby na diecie.













pasztet:

60 dkg polędwicy z dorsza
1 cebula
2 marchewki
1 kawałek selera
1 por biała część
1/2 pęczka natki pietruszki
1 bułka
125 ml mleka
4 łyżki kaszki manny
100 g masła
2 jajka
125 ml wina białego
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól, pieprz


Sos żurawinowy:

25 dkg żurawiny świeżej
1 cebula
sól, pieprz, cukier
125 ml wina czerwonego
płatki chili
szczypta cynamonu
1 gwiazdka anyżu



Pasztet:

Warzywa obieram. Do garnka wlewam 500 ml wody, wino, dodaję marchew, seler, por, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotuję wywar. Jak warzywa będą aldente wkładam rybę na wierzchu warzyw i gotuję jeszcze pięć minut. Warzywa i rybę wykładam na miskę. Bułkę namaczam w mleku i mocno odciskam. Seler, por, rybę mielę maszynką do mięsa. Cebulę kroję drobno i przesmażam. Dodaję do ryby. Wbijam jajka, dodaję masło roztopione zimne, kaszkę mannę, bułkę, natkę pietruszki pokrojoną, sól, pieprz. Mieszam, dodaję plastry marchewki i znowu mieszam delikatnie. Foremkę smaruję olejem, wysypuję bułką tartą, wykładam masę. Z wierzchu smaruję olejem. Do piekarnika wstawiam miskę z gorąca wodą. Nagrzewam do temperatury 180 stopni i piekę 40 minut. 

Sos żurawinowy:

Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję żurawinę, wino czerwone, gwiazdkę anyżu, cynamon, sól, pieprz, cukier i przesmażam aż żurawina będzie miękka a sos zrobi się gęsty.
Pasztet podaję z sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz