Domowy makaron pokrzywowy samo dobro i zdrowie. Potrawa wegetariańska, sezonowa ze szparagami. Kto z was nie lubi domowego makaronu. A jak jeszcze można zrobić pokrzywowy i to w sumie za darmo bo pokrzywy rosną wszędzie. Tylko pamiętajcie zbierajcie je z dala od spalin na łąkach, polach. W smaku, nie czuć pokrzywy jak ktoś by tak myślał. Podałam go z ziarnami, czosnkiem, szparagami i polałam oliwą.
makaron pokrzywowy:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
3 garście liści pokrzywy młodej
pozostałe:
1/2 pęczka szparagów białych
1/2 papryczki chili
natka pietruszki
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy
ziarna/ słonecznik, sezam, pestki dyni/ 3 łyżki
Makaron pokrzywowy:
Pokrzywę same listki wrzucam do wrzątku i gotuję 3 minuty. Odcedzam z wody i miksuje blenderem. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtko, papkę z pokrzywy ale nie całość. Dodaję stopniowo i sprawdzam czy ciasto nie jest za rzadkie albo za suche. Dodaję tyle pokrzywy ile to konieczne. Ciasto zagniatam rękoma 5 minut. Wałkuje na stolnicy podsypanej mąką na cienki blat. Składam na pół i wycinam cienkie paski nożem. W garnku zagotowuję trzy litry osolonej wody i gotuję makaron w dwóch partiach. Mieszam kirlejką żeby się nie posklejał. Gotuję około 2 minuty i odcedzam.
Szparagi obieram, kroję i gotuję w osolonej wodzie 5 minut. Na patelni na oleju przesmażam drobno pokrojony czosnek, dodaję papryczkę, ziarna, na końcu szparagi. Makaron podaję ze szparagami, polewam oliwą od smażenia, posypuję natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz